Hassanal Bolkiah, de sultan van Brunei
NOS Nieuws

Sultan Brunei wijkt niet voor kritiek op nieuwe shariawetten

In Brunei kunnen mensen die seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht vanaf vandaag gestenigd worden. En wie in de kleine oliestaat iets steelt, kan in het uiterste geval zijn rechterhand of linkervoet verliezen. Dat staat in nieuwe secties van de shariawetgeving van Brunei, die vandaag in werking treden.

Vorige week werd al bekend dat de sultan van Brunei, Hassanal Bolkiah, de islamitische wetgeving van het land vanaf vandaag wilde uitbreiden. Dat leidde tot een stortvloed aan kritiek.

Maar daar trekt sultan Bolkiah zich niets van aan. "Dit systeem bewaart en garandeert de rechten van alle mensen, ongeacht hun afkomst of geloof", zei hij vandaag.

Volgens de sultan heeft het systeem van zijn ministaat Brunei een "eerlijk en harmonieus land gemaakt waar de gemeenschap in voorspoed en eenheid leeft":

Sultan Brunei: 'Iedereen zal hier gastvrijheid ervaren'

In Brunei, dat ligt op het eiland Borneo in Zuidoost-Azië, gelden al sinds 2014 shariawetten. De sultan wilde een strenge vorm van het islamitische rechtssysteem toen eigenlijk in drie fases invoeren, met steeds zwaardere straffen.

Het eerste deel, met onder andere boetes voor mensen die op vrijdag niet bidden en voor ongetrouwde vrouwen die zwanger zijn, geldt sinds 2014. De andere twee fases waren nog niet ingegaan. Er was toen al veel kritiek op de invoering van de sharia, bijvoorbeeld in de Amerikaanse stad Beverly Hills, waar de sultan van Brunei een luxe hotel heeft.

Vandaag gaan de andere twee fases van de shariawetgeving dus alsnog in, ondanks zware internationale druk. Niet alleen mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Naties roerden zich, maar bijvoorbeeld ook de Verenigde Staten, het Europees Parlement en celebrities als George Clooney, Ellen Degeneres en Elton John.

Zij riepen mensen op om de luxe hotels van de sultan van Brunei te boycotten. Die hotels staan dus in Beverly Hills, maar ook in bijvoorbeeld Londen, Parijs en Milaan.

In Brunei wonen meer dan 400 duizend mensen, van wie zo'n twee derde moslim is. Ook voordat de shariawetten werden ingevoerd, was homoseksualiteit er al strafbaar. Er stond maximaal tien jaar gevangenisstraf op.

Nu kunnen homo's die seks hebben dus zelfs gestenigd worden. Daar is wel een hoge bewijslast voor nodig. En in Brunei zijn sinds 1957 geen executies meer geweest.

Onderdrukken

Een 23-jarig lid van de lhbtq-gemeenschap, waartoe onder anderen homo's, lesbiennes en transgenders behoren, zegt tegen persbureau AP dat lhbtq'ers zich in Brunei sowieso al gekleineerd voelden. "We wisten al dat onze seksuele identiteit taboe is en niet mag worden geuit."

Dat gevoel is nu nog sterker geworden, zegt hij. "Degenen die ons kunnen onderdrukken, hebben meer mogelijkheden om ons lastig te vallen en te zeggen en doen wat zij willen."

De sultan van Brunei - die schatrijk is en jarenlang als playboy leefde - krijgt in eigen land verder weinig tot geen openbare kritiek. Hij regeert het land al sinds 1967 met harde hand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl