De sultan van Brunei, Hassanal Bolkiah
NOS Nieuws

'Doodstraf dreigt vanaf volgende week voor homo's in Brunei'

In het piepkleine Aziatische oliestaatje Brunei, op Borneo, dreigt vanaf volgende week de doodstraf voor homo's. In het land treedt volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty op 3 april nieuwe, strenge islamitische wetgeving in werking. Daarmee kunnen mensen die seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht gestenigd worden. En voor mensen die iets stelen, dreigt in het uiterste geval amputatie van een lichaamsdeel. Dat geldt ook voor kinderen.

De straffen staan in nieuwe secties van Brunei's sharia-wetgeving, die overigens alleen voor moslims geldt. De wijziging werd onopvallend aangekondigd op de website van de autoriteiten. Homoseksualiteit is in Brunei al strafbaar, maar wordt nu nog bestraft met maximaal tien jaar gevangenisstraf.

Amnesty reageert woedend. "Om zulke wrede en onmenselijke straffen in te voeren is an sich al verschrikkelijk", zegt een Brunei-onderzoeker van de mensenrechtenorganisatie. Ze voegt daaraan toe dat Brunei sommige zaken niet eens als misdrijf moet zien. "Waaronder seks met iemand van hetzelfde geslacht. Brunei moet hun plannen voor deze straffen onmiddellijk stopzetten."

Sharia

De sultan van Brunei stelde in 2014 de sharia in voor moslims, de islamitische wetgeving. Het land verdient veel met de export van olie en heeft gesubsidieerd onderwijs, maar staat ook bekend als zeer conservatief, met onder meer een verbod op de openbare verkoop van drank.

De sharia moest in drie fases worden ingevoerd: het eerste deel bevatte boetes voor bijvoorbeeld een buitenechtelijke zwangerschap of niet bidden op vrijdag. Onder zware internationale druk zette het land toen niet door met de invoering van de andere twee fases, maar nu is Brunei dat alsnog van plan.

Kritiek op de invoering van de sharia kreeg de schatrijke sultan vanuit zijn eigen land niet, daar hij regeert als dictator.

'Sultan leefde als playboy'

Waarnemers zien de leeftijd van de sultan als mogelijke oorzaak voor de striktere religieuze regels. "Hij wordt wat ouder en zou daarom wat punten proberen te verzamelen om ondanks al zijn zonden toch in de hemel terecht te komen", vertelt correspondent Michel Maas.

De sultan heeft een verleden dat moeilijk te rijmen valt met zijn huidige piëteit. Samen met zijn broer Jefri leefde hij jarenlang als een playboy en smeet hij miljarden dollars over de balk.

Ze kochten jets en vliegtuigen die ze vulden met polopaarden of met modellen en actrices die ze van over de hele wereld invlogen en rijkelijk beloonden. "Jefri had een jacht genaamd 'Tits' en de twee speedboten aan boord heetten 'Nipple 1' en 'Nipple 2'", zegt Maas.

Fortuin flink geslonken

De buitenissige levensstijl van de twee kwam aan het licht toen de sultan Jefri afzette als minister van Financiën, omdat hij 13 miljard euro achterovergedrukt zou hebben. Jefri klaagde op zijn beurt een paar van zijn Britse advocaten aan, die hem zouden hebben misleid. Maas: "Tijdens de rechtszaak kwamen alle vunzige details van de playboy-broers ter sprake, tot groot plezier van de Britse tabloids."

De broers hadden er in twintig jaar tijd tientallen miljarden euro's doorheen gejast. In de jaren 90 moest de sultan het noodgedwongen wat kalmer aan gaan doen. Al zijn inkomsten kwamen van de olie, waar het ministaatje decennialang meer dan genoeg van had. Maar inmiddels is het fortuin van de sultan flink geslonken en komt het einde van het grote olieveld van Brunei in zicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl