NOS NieuwsAangepast

Beverly Hills wijst sultan de deur

De Amerikaanse jetset-stad Beverly Hills heeft de sultan van Brunei gevraagd het Beverly Hills Hotel en eventueel ander onroerend goed te verkopen, omdat hij in zijn land de sharia heeft ingevoerd.

Het Beverly Hills Hotel geldt al meer dan honderd jaar als een ontmoetingsplaats voor film- en tv-sterren. Een aantal van hen demonstreerde dinsdag tegen het besluit van de sultan, dat onder meer inhoudt dat homo's en overspeligen kunnen worden gestenigd tot de dood erop volgt. Ook lijfstraffen als zweepslagen en amputaties zijn mogelijk.

De gemeenteraad toont zich gevoelig voor dit protest. Ondanks de protesten van 125 hotelmedewerkers, die voor hun baan vrezen, stemde de raad unaniem voor het voorstel om de sultan op te roepen uit Beverly Hills te vertrekken.

Ellen DeGeneres

De publiciteit leidt ertoe dat verschillende organisaties bijeenkomsten in het hotel hebben afgezegd. Beroemdheden als tv-ster Ellen DeGeneres en de Britse zakenman Richard Branson zeggen dat ze het Beverly Hills Hotel niet meer zullen bezoeken, evenmin als andere hotels die eigendom zijn van de sultan, zoals Hotel Bel-Air in Los Angeles, Plaza Athénéé in Parijs en The Dorchester in Londen.

Sultan Hassanal Bolkiah (67) van Brunei is een van de rijkste mensen ter wereld. Een jaar geleden brachten koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima een bezoek aan het Aziatische oliestaatje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl