De sultan van Brunei, Hassanal Bolkiah
NOS Nieuws

George Clooney: boycot chique hotels van homohatende sultan

Filmster George Clooney roept mensen op om luxe hotels in onder meer Beverly Hills, Londen en Parijs te boycotten. Die zijn eigendom van de sultan van Brunei, het Aziatische land dat volgende week de doodstraf voor homo's wil invoeren.

Eerder deze week waarschuwde Amnesty International al dat het steenrijke oliestaatje deze nieuwe sharia-wet wil invoeren. Volgens Amnesty geldt de sharia voor zowel moslims als niet-moslims in het land. Sinds 2014 is het land al bezig om steeds meer streng islamitische regels in te voeren.

In een opiniestuk zegt Clooney dat hij in het verleden wel eens verbleef in een van de negen hotels van de sultan, maar dat hij niet wist dat die van hem waren. "Maar voor de duidelijkheid, iedere keer als we hier slapen of dineren geven we geld aan mannen die hun eigen burgers stenigen of geselen omdat ze homo zijn of beschuldigd worden van overspel."

De hotels zijn onderdeel van de zogeheten Dorchester Collection, en noemen zichzelf negen van de beste luxehotels ter wereld. Clooney verwacht niet dat zijn oproep meteen effect zal hebben. "Brunei is een monarchie en een boycot kan de invoering van deze wetten niet beïnvloeden. Maar gaan we deze mensenrechtenschendingen echt financieel ondersteunen?"

De steracteur zegt in de afgelopen jaren te hebben geleerd dat moorddadige regimes zich niet schamen. Maar volgens hem heb je wel een keuze: de andere kant op kijken of de banken, financiers en instituties beschamen die zaken met deze regimes doen.

De plannen van Brunei leiden internationaal tot bezorgdheid. Onder meer het Europees Parlement en het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken riepen Brunei op om de wet niet in te voeren. Tot 1984 was het Aziatische land een Brits protectoraat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl