V.l.n.r. John Van den Heuvel (de Telegraaf), Paul Vugts (het Parool), Danny Ghosen (NTR) en Eric Feijten (freelance) in de Tweede Kamer bij een gesprek over de bedreiging en bescherming van journalisten
NOS Nieuws

Dubbele strafeis voor geweld tegen journalisten, meldpunt van start

Voor mensen die agressief en gewelddadig tegen journalisten zijn, hanteert het Openbaar Ministerie vanaf vandaag een verdubbelde strafeis. Ook kunnen journalisten vanaf vandaag incidenten melden op een speciale site.

Met het project PersVeilig willen de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Genootschap van Hoofdredacteuren, het Openbaar Ministerie en Politie ervoor zorgen dat "de aanpak en bedreigingen tegen journalisten hoge prioriteit krijgen". Politie en OM passen zoveel mogelijk lik-op-stuk-beleid toe.

De partijen sloten een akkoord en begonnen het project vanwege de toename van het aantal ernstige bedreigingen en geweldsincidenten tegen journalisten. Zes op de tien journalisten heeft weleens te maken gehad met bedreigingen en bij 30 procent gebeurde dit wekelijks of maandelijks, blijkt uit onderzoek uit 2017.

Dorp verlaten

Bekende voorbeelden zijn misdaadjournalisten John van den Heuvel (de Telegraaf), op wiens hoofd een bedrag werd gezet, en Paul Vugts (het Parool), die op advies van de Amsterdamse politie onderdook. Ook schrijver en AD-columnist Özcan Akyol werd bedreigd. Akyol zei dat een man die recent werd opgepakt, ook over zijn kinderen begon.

Recent werd in Urk een verslaggever belaagd. Jongeren gooiden een rookbom in zijn auto, haalden er apparatuur uit en gooiden knalvuurwerk tegen hem aan. Ze maakten de journalist duidelijk dat hij het dorp moest verlaten, meldde Omroep Flevoland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl