NOS NieuwsAangepast

Ruzie over meisje aanleiding ongeregeldheden Urk, politiek wil opheldering

Een jongen van 18 is aangehouden voor betrokkenheid bij de grootschalige ongeregeldheden gisteravond op Urk, meldt de politie.

Jongeren zeggen tegen de NOS dat een ruzie via WhatsApp, waarbij beledigend gesproken werd over een meisje, de aanleiding was voor de onrust. De politie greep uiteindelijk in met de wapenstok en politiehonden. Politieke partijen in Den Haag reageren verontwaardigd en willen opheldering.

Rellen bij snackbar en woning

Gisteravond rond 19.00 uur kreeg de politie een melding over ongeregeldheden bij een snackbar. Daarna trok een grote groep jongeren naar een woning. Volgens een woordvoerder van de politie verzamelden zich daar zo'n honderd jongeren die vuurwerk afstaken.

Bij de woning moest de politie ingrijpen. Agenten uit omringende gemeenten werden opgeroepen om te helpen. Pas om 23.00 uur was het weer rustig. Niemand werd opgepakt, omdat agenten "hun handen vol hadden" aan het beheersbaar houden van de situatie.

Ruzie

Jongeren zeggen tegen de NOS dat het allemaal begon met een ruzie tussen twee jongens. Een van hen, een jongen van 18, zou iets onaardigs hebben gezegd over de vriendin van de ander. Dat zouden ze uitvechten. Bij de snackbar volgde een confrontatie waar ook veel andere jongeren op af kwamen, die via sociale media waren opgetrommeld.

Na het incident bij de snackbar verzamelden zo'n honderd jongeren zich bij het huis van de 18-jarige. Een aantal wist het huis binnen te komen raakte in gevecht met de bewoners. De moeder van het gezin zegt tegen Omroep Flevoland dat daarbij racistische dingen zouden zijn geroepen naar het Marokkaanse gezin.

Een dag na de ongeregeldheden praten jongeren op Urk na:

Vechtpartij houdt jongeren op Urk bezig: 'Het liep een beetje uit de hand'

De Stentor schrijft dat de jongeren 'Geertje Wilders' riepen bij het huis. De fractie van DENK wil daar opheldering over van de minister. De Urker fractievoorzitter van de PVV zegt dat er geen link is met zijn partij en roept op het politieonderzoek af te wachten.

Kamerlid Yesilgöz van de VVD laat weten: "Wat een heftig verhaal. Wat is hier in hemelsnaam aan de hand. Dit moet snel tot de bodem uitgezocht worden. Geweld en intimidatie is in elk geval nooit de oplossing". Ook andere partijen reageren verontwaardigd en willen opheldering over wat er is gebeurd.

Burgemeester Van Maaren van Urk wil eerst onderzoek afwachten. Hij noemt het "volstrekt ontoelaatbaar dat kennelijk enkele inwoners door een groep zijn belaagd".

De 18-jarige Urker die nu is aangehouden, heeft zichzelf op het politiebureau gemeld. De politie denkt dat hij betrokken was bij de mishandeling in de woning van het Marokkaanse gezin. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl