Pauline Dekker en Wanda de Kanter
NOS Nieuws

Fanatieke longartsen hebben haast met strijd tegen 'genocide' door roken

Militanten worden ze genoemd, zeloten of don quichots. Wanda de Kanter en Pauline Dekker trekken sinds een jaar of tien ten strijde tegen de tabaksindustrie en zijn uitgegroeid tot de boegbeelden van de anti-rookbeweging. Wat drijft het fanatisme van deze longartsen?

Hun confronterende werkwijze was voor Alliantie Nederland Rookvrij de reden om hen uit de anti-rookkoepel te zetten. De alliantie ziet meer in verbinden en draagvlak creëren, zei de voorzitter vandaag.

Daar hoef je bij De Kanter en Dekker niet meer mee aan te komen. Het is tijd voor actie en snel een beetje. "Als artsen zien we in de spreekkamer elke dag de ellende", zegt Dekker. "Het gaat om 20.000 tabaksdoden per jaar. Ik denk dat daar onze haast vandaan komt. Elk jaar dat je een effectieve maatregel uitstelt, zijn dat weer 20.000 doden." Zo'n 90 procent van alle longkankergevallen komt door roken.

In hun strijd schuwen ze de confrontatie en grote woorden inderdaad niet.

Er is een verschrikkelijke epidemie gaande en met 20.000 doden is er in hun ogen zelfs sprake van een genocide, zo zeiden ze eerder:

Longarts: 'Roken is genocide'

De overheid doet volgens de twee veel te weinig. Sterker: de staat is medeplichtig aan al die tabaksdoden. "Inkomsten uit accijnzen zijn voor de politiek kennelijk vele malen belangrijker dan de gezondheid van de burgers", zeggen ze in 2015.

Landelijke bekendheid krijgen ze twee jaar eerder als ze TabakNee.nl lanceren. De site valt meteen op, vooral doordat De Kanter en Dekker doen aan naming-and-shaming. Leidinggevenden, bestuurders, lobbyisten en politici worden met naam en toenaam aan de schandpaal genageld.

Zo is toenmalig minister Schippers van Volksgezondheid de minister van Tabakswerkgevers en CDA-senator Brinkman "dom en gewetenloos" omdat hij commissaris was bij tabaksgigant Philip Morris.

Je kan voorlichten tot je een ons weegt.

Pauline Dekker in 2015

Ze vinden dat juist medici verplicht zijn iets te doen tegen de tabaksindustrie, gezien de vele doden en zieken door roken en de eed die ze hebben afgelegd. De Kanter: "Artsen en wetenschappers zijn bezig om kanker de wereld uit te helpen of het een chronische ziekte te maken. Tegelijkertijd komt er zo'n miljardenindustrie die gewoon snoeihard de tabak zo bewerkt, dat kinderen verslaafd raken en dat gewoon zo veel mensen kanker ervan krijgen."

Ze zoeken de confrontatie omdat ze ten einde raad zijn, zegt Dekker. "Je kan voorlichten tot je een ons weegt."

Voorlopig hoogtepunt in hun strijd is het voornemen van twee longkankerslachtoffers en hun advocaat Bénédicte Ficq om vier tabaksproducenten te laten vervolgen. De Kanter en Dekker steunen deze zaak, evenals allerlei patiënten- en beroepsverenigingen en ziekenhuizen. Maar afgelopen december oordeelde het gerechtshof in Den Haag dat het Openbaar Ministerie de sigarettenfabrikanten niet hoeft te vervolgen, omdat ze niets illegaals doen.

Waarom blijft dit gif liggen?

Wanda de Kanter

Met verschillende platforms voeren ze campagne tegen het roken en de tabaksindustrie. Hun hoofddoel: tabak uitbannen uit de samenleving en roken geschiedenis maken. Ze eisen een veel hogere accijns, zodat roken duurder wordt en kinderen minder snel zullen beginnen. En ze willen dat het aantal verkooppunten van naar schatting 30.000-60.000 wordt teruggebracht tot 1500.

De Kanter: "Het is toch merkwaardig dat je deze schadelijke producten legaal kunt kopen? Als de zalm bedorven is, wordt het uit de schappen gehaald. Waarom blijft dit gif dan liggen?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl