NOS NieuwsAangepast

Felle aanval artsen op tabakslobby

Twee longartsen hebben op internet de aanval geopend op de tabaksindustrie. Op de website tabaknee.nl staan de namen van leidinggevenden, bestuurders en lobbyisten en wordt hun betrokkenheid bij de sector uitgelegd.

Op de site worden onder anderen minister Schippers, CDA-prominent Brinkman en de Nijmeegse emeritus hoogleraar Asscher aan de schandpaal genageld. Schippers wordt omschreven als "minister van Tabakswerkgevers" en over Brinkman, die commissaris is bij Philip Morris, wordt gesteld dat hij "dom of gewetenloos" is. Asscher is expert op het gebied van arbeidsverhoudingen en duurzaam ondernemen. Ook zij is commissaris bij Philip Morris, volgens de site "een bedrijf dat duurzaam doodt".

'Smakeloos'

VVD-Tweede Kamerlid Arno Rutte wordt ook op de site genoemd. Hij zou de tabakslobby steunen, maar Rutte ontkent dat. "Ik ben politicus, geen eenzijdige lobbyist", zegt hij. Rutte zegt dat hij roken "heel ongezond" vindt, maar dat mensen zelf de afweging moeten maken of ze een sigaret opsteken.

Op tabaknee.nl wordt ook geschreven over zijn overleden broer en vader. Het Kamerlid zou ooit hebben gezegd dat hun overlijden mogelijk met roken te maken heeft. Arno Rutte noemt die bewering "ronduit smakeloos".

De website is een initiatief van de Stichting Rookpreventie Jeugd, waarin vooral artsen zitten. Ze vinden dat harde actie nodig is, onder het motto: 'Roken doodt, overheid doe wat'. De artsen constateren dat voorlichting niet helpt, zolang de tabakslobby achter de schermen actief blijft.

Transparantie

In het NOS Radio 1 Journaal zei een van de initiatiefnemers, Pauline Dekker, dat ze vooral transparantie wil. Verwijzend naar Elco Brinkman zei ze: "Een commissaris van Philip Morris moet zich rotschamen en ermee ophouden". Ze gaf toe dat ze ten einde raad is. "Je kan voorlichten tot je een ons weegt."

De mensen die op de site staan zijn niet blij met deze vorm van 'naming and shaming', schrijft het Algemeen Dagblad. Minister Schippers spreekt van "kwalijke insinuaties". Oud-minister Hans Hillen, die ooit adviseur was voor de tabaksindustrie, zegt in de krant dat hij neutraal is. Hij verwijt de webmakers "hypocriet fanatisme".

De website tabaknee.nl was vanochtend niet altijd goed bereikbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl