ANP
NOS Nieuws

Longartsen hekelen rokersbeleid van kabinet

Twee gerenommeerde longartsen vinden dat de overheid er schuldig aan is dat er jaarlijks in Nederland 20.000 rokers overlijden aan longkanker. Ze schrijven in het vakblad Medisch Contact dat de overheid weigert effectieve maatregelen tegen roken te nemen.

Pauline Dekker en Wanda de Kanter voeren al jaren actie tegen de tabaksindustrie. Ze noemen de overheid in hun artikel grof nalatig en zeggen dat doeltreffende maatregelen, zoals het terugdringen van het aantal verkooppunten, eenvoudig zijn te nemen. "Inkomsten uit accijnzen zijn voor de politiek kennelijk vele malen belangrijker dan de gezondheid van de burgers", aldus de longartsen.

Ze schrijven verder dat minister Schippers (Volksgezondheid) de ernst van een tabaksverslaving onderschat en dat Nederland achterloopt met waarschuwingen op sigaretten. In landen waar bijvoorbeeld schokkende foto's van lichamen van rokers op de pakjes worden gezet, zijn veel minder rokers. Ook laken ze de "diepe infiltratie" door de tabakslobby. Als voorbeeld wordt CDA-senator Brinkman genoemd. Die was tot 2011 commissaris van Philip Morris.

Het kabinet zegt zelf dat het beleid erop is gericht om het roken verder te verminderen. Vorig jaar ging daarom de leeftijdsgrens voor het kopen van rookwaren omhoog, van 16 naar 18 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl