Slachtoffers chroom-6 Tilburg willen hogere schadevergoeding
Medewerkers van een NS-werkplaats in Tilburg die jarenlang zijn blootgesteld aan het kankerverwekkende chroom-6 hebben de Tilburgse gemeenteraad gevraagd om een schadevergoeding hoger dan 7000 euro. Dat zeiden ze vanavond op een inspraakavond in het Willem II-stadion.
De ongeveer 800 getroffenen zaten in de bijstand en werkten tussen 2004 en 2012 in een werkplaats in Tilburg in het kader van een reïntegratietraject; ze schuurden museumtreinen voor het Spoorwegmuseum. Ze vinden de schadevergoeding die de gemeente vorige week voorstelde een belediging en denken aan een bedrag tussen de 20.000 en 40.000 euro.
Gezondheidsklachten
Een onderzoekscommissie concludeerde eind vorige maand dat de NS en de gemeente fouten hebben gemaakt. De NS informeerde de gemeente niet over de gevaren en de gemeente zorgde niet voor maatregelen.
Pas jaren na de werkzaamheden werd duidelijk dat in de verf die toen van de treinen werd geschuurd, chroom-6 aanwezig kon zijn geweest. Veel betrokkenen kampen sindsdien met gezondheidsklachten. Inmiddels hebben zo'n zeventig mensen die ziek zijn geworden, de gemeente al aansprakelijk gesteld.
Defensie
De voorgestelde 7000 euro schadevergoeding geldt voor medewerkers die niet ziek zijn geworden. Mensen die wel ziek zijn geworden, krijgen nog eens een bedrag erbovenop van 5000 tot 40.000 euro.
Tijdens een extra vergadering neemt de gemeenteraad volgende week maandag een definitieve beslissing over de regeling. Gisteren werd bekend dat oud-werknemers van Defensie die met chroom-6-verf hebben gewerkt ook een schadevergoeding van 7000 euro willen.