NOS NieuwsAangepast

Antwoorden voor slachtoffers chroom-6: 'Altijd die smaak van zwavel en ijzer'

  • Martijn van der Zande

    verslaggever

  • Martijn van der Zande

    verslaggever

Een spannende dag voor chroom 6-slachtoffers: vandaag komt een onderzoekscommissie met een langverwacht rapport over werklozen die tijdens een reïntegratietraject in Tilburg mogelijk in contact zijn gekomen met de kankerverwekkende stof.

Yusuf Ivak is een van die mensen die uitkijkt naar de conclusies. Op zijn tafel staat een grote papieren zak met medicijnen: maagtabletten, antidepressiva, pijnstillers, reumaspuiten en paracetamol. Hij gebruikt het allemaal.

Ivak werkte in 2004 via een reïntegratietraject in de werkplaats van de NS in Tilburg. Hij moest daar, net als honderden anderen tussen 2004 en 2011, oude treinstellen schuren. Daarbij kwamen ze in aanraking met chroom-6. Deze giftige stof zat in de onderste lagen verf en is schadelijk als het bewerkt wordt.

Volgens Ivak gebeurde dat schuren in slechte omstandigheden: "We kregen geen mondkapjes en ook geen duidelijke uitleg. Als onze werkdag er tegen 17.00 uur op zat, kwamen er mannen in witte pakken om te meten. Zij wisten dat het foute boel was, maar ons is nooit iets verteld."

Tijdens het werk had Ivak veel last van de stofwolken van het schuren. "Ik snoot vaak mijn neus en dan kwam er bloed uit. Ook was mijn keel opgezet, ik kon bijna niet meer slikken, het was alsof er brandnetels in zaten." Ondanks die omstandigheden bleven de meeste mensen er werken. "We moesten wel, want als we zouden stoppen of niet zouden verschijnen, werd onze uitkering meteen stopgezet."

Yusuf Ivak

In 2015 werd officieel duidelijk dat mensen in de werkplaats met chroom-6 in aanraking zijn gekomen. De gemeente Tilburg doet onderzoek. Slachtoffers die zich meldden, kregen drie jaar (in 2016, 2017 en 2018) een vergoeding van 385 euro. Niet geheel toevallig precies de hoogte van het eigen risico van de zorgverzekering. Toen bleek dat de resultaten van het gemeentelijke onderzoek langer op zich lieten wachten, kregen de mensen in 2018 een eenmalige financiële tegemoetkoming van 500 euro.

Voor Ivak zijn het ondertussen zware jaren. Hij heeft veel lichamelijke klachten. "Ik weet niet of je weleens clusterhoofdpijn hebt gehad, maar het enige dat je dan wil is dood."

Ook heeft hij vaak bloed bij zijn ontlasting en komen uitvalverschijnselen voor. "Als ik denk aan het spoor, chroom-6 of aan de werkplaats, dan krijg ik altijd weer de smaak van zwavel en ijzer in mijn mond. Het blijft je achtervolgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl