NOS Nieuws

Wekdienst 5/2: klimaatdebat en Chinees Nieuwjaar

Goedemorgen! Vandaag debatteert de Kamer over het Klimaatakkoord. En Chinezen over de hele wereld vieren het Chinese Nieuwjaar, dat in het teken staat van het varken.

Vandaag is het overwegend bewolkt, maar de zon laat zich soms ook even zien. Het wordt 5 tot 7 graden en er waait een matige zuidwestenwind. De komende dagen is het wisselvallig en behoorlijk zacht, de middagtemperatuur ligt rond 8 of 9 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Kamerleden debatteren over het Klimaatakkoord. Vanmiddag zijn alle fractievoorzitters er naar verwachting bij. Afgelopen week stapten de oppositiepartijen uit protest op. Ze waren boos over de afwezigheid van VVD-fractievoorzitter Dijkhoff, nadat hij vergaande uitspraken had gedaan over het concept-Klimaatakkoord.
  • Even daarvoor stemt de Kamer over de rekentoets. Onderwijsministers Van Engelshoven en Slob willen dat de landelijke toets verdwijnt en dat scholen zelf mogen bepalen hoe zij de rekenkennis van hun leerlingen testen.
  • Het is Chinees Nieuwjaar, de belangrijkste Chinese feestdag. Dit jaar staat in het teken van het varken. Omdat het varken in de islam als onrein wordt gezien, ligt de viering in moslimlanden als Maleisië en Indonesië gevoelig.

Wat heb je gemist?

Bij een brand in een appartementencomplex in Parijs zijn volgens Franse media zeker zeven mensen om het leven gekomen. Ook zijn ten minste 28 mensen gewond geraakt, onder wie 3 brandweermensen. Een van de gewonden is er slecht aan toe. Zo'n 200 brandweermensen zijn ingezet om het vuur in Parijs te bestrijden.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

De minderjarige Nederlander Charly T. hoort deze week of zijn voorarrest in een Spaanse gevangenis met drie maanden wordt verlengd. De 17-jarige scholier zit al zes maanden vast op verdenking van aanranding van twee Britse meisjes van 12 en 14.

Het Spaanse Openbaar Ministerie eist vier jaar gevangenisstraf plus een jaar ondertoezichtstelling tegen hem. T. is de enige minderjarige Nederlander die vastzit in het buitenland.

NOS Stories vloog naar Alicante en maakte met correspondent Rop Zoutberg de volgende video over gevangen zitten in het buitenland:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl