EPA / bewerking NOS

Wekdienst 15/12: opnieuw protesten 'gele hesjes' en halve finale WK hockey

time icon

Goedemorgen! De zogeheten gele hesjes in Frankrijk zijn vandaag weer van plan om de straat op te gaan. En de Nederlandse hockeymannen spelen in de halve finale van het WK in India.

Vandaag zijn er perioden met zon en het is vrij koud met maxima iets boven nul. Vanavond valt in het zuidwesten al wat (winterse) neerslag en in de nacht op zondag valt overal sneeuw of natte sneeuw. Het kan op veel plekken in het land glad worden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De gele hesjes in Frankrijk hebben voor vandaag opnieuw demonstraties aangekondigd. Bij de reeks protesten in meerdere Franse steden zijn inmiddels zes mensen omgekomen. Volgens correspondent Frank Renout richten de protesten zich steeds meer tegen president Macron zelf, in plaats van tegen zijn beleid.
  • Kerkelijke leiders in Oekraïne besluiten of ze breken met de Russisch-Orthodoxe Kerk. Volgens de Oekraïense regering en kerk gebruikt Moskou de Russisch-Orthodoxe kerk om pro-Russische sentimenten te propageren.
  • Er is vanaf vandaag iets bijzonders te zien in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek: een recent ontdekte noodvoorraad voedsel uit de Tweede Wereldoorlog. De potten en blikken met levensmiddelen kwamen tevoorschijn tijdens een verbouwing.
  • In de eredivisie zijn er vier wedstrijden. PEC thuis tegen NAC, PSV uit tegen Heracles, AZ-Excelsior en Vitesse-VVV. De duels zijn te volgen in het liveblog op NOS.nl en via NPO Radio 1.
  • En de Nederlandse hockeymannen strijden vanmiddag in de halve finale van het WK tegen Australië. Om 14.00 uur kun je de wedstrijd live zien op NPO 1, op NOS.nl of via de NOS-app.

Wat heb je gemist?

In welke auto je rijdt lijkt veel invloed te hebben op je rijstijl, blijkt uit cijfers van het CBS. Het statistiekbureau bekeek per automerk hoeveel snelheidsboetes er zijn uitgedeeld in 2017. Tesla-rijders vallen het meeste op: zo'n 75 procent van hen pakte ten minste één boete. Bij mensen met een Daihatsu of Daewoo ging het om 20 procent.

NOS

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit

"Ik heb veel positieve reacties gehad van vrienden en familie", zegt de 12-jarige Robbe van Hulst. Donderdag vertelde hij zijn ouders dat hij op jongens valt. Gisteren deed hij zijn verhaal in het NOS Radio 1 Journaal, daarna stroomden de reacties binnen. "Veel mensen vinden het gewoon heel gaaf dat ik erover wil en kan praten."

Robbe vertelde bij het NOS Jeugdjournaal over zijn dag:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Robbe (12) kwam uit de kast: 'Grappig dat het zo veel mensen interesseert'

Fijne dag!

STER Reclame