In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Noodvoorraad uit WO II ontdekt in holle ruimte huis Nijmegen

  • Omroep Gelderland
  • Omroep Gelderland

Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek heeft tientallen blikken en potten gekregen die als noodvoorraad in de Tweede Wereldoorlog waren verstopt in een holle ruimte in een huis in Nijmegen.

Een paar weken terug werd het museum door de bewoners gebeld. Ze hadden iets ontdekt. "Dit zien we eigenlijk nooit, dit is echt uniek", zegt museumdirecteur Wiel Lenders over de ontdekking. "Volgens mij zijn er zo'n 100 blikken gevonden", vertelt hij aan Omroep Gelderland.

Het gaat om blikken, potjes en dozen met allerlei soorten voedsel, zoals havermout, koffie en boontjes. "Een aantal staat op exploderen. Die worden in quarantaine gebracht om te voorkomen dat ons de groenten om de oren vliegen dadelijk", zegt Lenders.

De bijzondere noodvoorraad kwam aan het licht toen het stel, dat het huis in 2015 kocht, aan het verbouwen ging. "Daar ontdekte mijn man de blikken in een holle ruimte boven het raam", zegt Jessica Goeting.

'Het ruikt echt naar vieze kaas'

Haar man Rutger Goeting was direct enthousiast en hij belde met het Bevrijdingsmuseum. Daar zagen ze direct de waarde van de vondst. "We krijgen wel eens militaire blikken, of voedsel dat gedropt is, maar zulke blikken bij iemand thuis verstopt, maken we nooit mee", vertelt Lenders.

Overigens diende de vondst zich maanden geleden al aan, zonder dat Jessica en Rutger het doorhadden. Een oudere vrouw kwam langs en vertelde dat ze vroeger op deze plek in Nijmegen woonde. Ze kreeg van Jessica en Rutger een rondleiding en de oude dame vertelde toen veel over het huis. Ook vroeg ze nog of de blikken al gevonden waren. Die opmerking kon Jessica toen niet plaatsen, maar inmiddels wel.

In kratten wordt de bijzondere collectie overgeheveld naar het Bevrijdingsmuseum. De bedoeling is dat de blikken vanaf 15 december voor het publiek te bewonderen zijn, tijdens een speciale expositie over voedsel in oorlogstijd.

Advertentie via Ster.nl