Demonstratie voor het behoud van Obamacare in 2017 in Richmond
NOS NieuwsAangepast

Federale rechter VS oordeelt: Obamacare ongrondwettelijk

Een federale rechter in de Amerikaanse staat Texas heeft geoordeeld dat Obamacare, de wet waarmee Amerikanen verplicht werden tot het nemen van een zorgverzekering, in strijd is met de grondwet. Door de beslissing komt de gezondheidszorg van zo'n 20 miljoen Amerikanen op losse schroeven te staan.

Obamacare is weer actueel geworden door de grote belastinghervorming die president Trump eind vorig jaar invoerde. Daarin regelde hij onder meer dat Obamacare niet meer verplicht is en mensen hun zorgverzekering mogen opzeggen zonder gevolgen. Volgens de rechter heeft die beslissing, het schrappen van de boete, de constitutionele basis onder Obamacare weggehaald.

Aanhangers van de zorgwet, die formeel de Affordable Care Act heet, hebben al laten weten dat ze in beroep gaan tegen de uitspraak. Tot die tijd blijft de zorgverzekering gewoon geldig. Het Witte Huis gaat ervan uit dat de zaak weer bij het Hooggerechtshof zal belanden.

Misplaatste uitspraak

Dat hof oordeelde al in 2012 en 2015 over de wet en stelde toen dat Obamacare niet in strijd is met de grondwet, maar inmiddels is de samenstelling van het hof wel veranderd.

Toch maakt een van de verdedigers van de zorgwet, de openbaar aanklager Xavier Becerra, zich vooralsnog geen zorgen. "Er zijn al meer dan zeventig pogingen gedaan om de wet te herroepen en ook heeft het een onderzoek van het Hooggerechtshof doorstaan. De huidige misplaatste uitspraak zal ons er niet van weerhouden om bij de rechter te blijven strijden voor de gezondheid en het welzijn van alle Amerikanen."

President Trump kijkt er anders tegenaan. Hij schrijft op Twitter dat hij al lange tijd voorspeld heeft dat Obamacare een ongrondwettelijke ramp is en dat het nu aan het Congres is om een sterke wet te maken voor fantastische gezondheidszorg.

Correspondent Arjen van der Horst wijst erop dat de gang naar de rechter de enige manier is waarop de Republikeinen Obamacare onderuit kunnen halen. "De Democraten hebben een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, dus de Republikeinen kunnen Obamacare voorlopig niet met wetgeving veranderen. De uitspraak zullen ze dan ook zien als overwinning", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Van der Horst kan het besluit zich toch tegen de Republikeinen keren. "Je kunt je afvragen of het politiek slim is. Democraten hadden Obamacare tot een centraal thema gemaakt in de campagne bij de tussentijdse verkiezingen. Het was een van de redenen dat de Democraten het Huis hebben terugveroverd. Voor de electorale kansen van de Republikeinen kan het dus wel eens slecht uitpakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl