Wekdienst 25/9: Belangrijke stemming over brexit en 25 jaar Fokke en Sukke

ANP

Goedemorgen! In Nieuwspoort in Den Haag wordt de Inktspotprijs 2018 uitgereikt en in Groot-Brittannië stemt het Labour-congres over de vraag of er een nieuw brexit-referendum moet komen over de deal die met Europa gemaakt wordt.

Overdag is het vandaag na een koude start wisselend bewolkt. Vooral in het noorden valt een bui en het wordt 14 of 15 graden.

WEERPLAZA

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Fokke en Sukke bestaan 25 jaar. In het NRC daarom vandaag geen foto's, maar tekeningen.
  • Uitspraak tegen de soos in Limburg die alcohol schonk aan een minderjarige, die vervolgens omkwam bij een verkeersongeluk.
  • De Inktspotprijs voor de beste politieke cartoon wordt vandaag weer uitgereikt.
  • In Groot-Brittannië stemt het Labour-congres over de vraag of er een nieuw brexit-referendum moet komen. Dat zou gaan over de afspraken die de Britten met Europa maken over de uittreding.
  • En logopedisten voeren actie in Den Haag voor hogere vergoedingen.

Wat heb je gemist?

Zorgverzekeraar DSW verhoogt de zorgpremie voor volgend jaar met 4,50 euro per maand. DSW is traditioneel de eerste zorgverzekeraar die met een bedrag voor het volgende jaar komt. Dat is dit jaar lager dan verwacht: in de Miljoenennota werd rekening gehouden met een stijging van ongeveer 10 euro per maand. De zorgverzekering kost volgend jaar 112 euro per maand voor zowel individueel als collectief verzekerden.

De belangrijkste reden voor de verhoging van de premie zijn de oplopende kosten van de lonen en prijzen. De stijging van de premie is beduidend lager dan in de begroting van het ministerie van Volksgezondheid. Dat komt volgens DSW doordat het ministerie de zorgkosten voor een jaar altijd veel te hoog inschat en zich niet op de laatste cijfers baseert.

Ander nieuws uit de nacht:

Ardern, Gayford en Neve in New York Reuters

En dan nog even dit:

Dit jaar is er een wel heel jonge deelnemer aanwezig bij de algemene vergadering van de VN in New York. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft haar baby meegenomen. Ardern beviel eind juni van dochter Neve Te Aroha en omdat het meisje borstvoeding krijgt moet ze dicht bij haar moeder in de buurt blijven. Daarom besloten Ardern en haar partner Clarke Gayford, die de baby verzorgt, om de nu drie maanden oude baby mee te nemen naar de vergadering in New York.

Ardern (38) is de jongste premier die Nieuw-Zeeland ooit heeft gehad en de eerste die tijdens haar premierschap met zwangerschapsverlof ging. Ze wordt beschouwd als een symbool voor emancipatie. Wereldwijd is ze de tweede vrouw die een kind kreeg tijdens haar premierschap. In 1990 ging de Pakistaanse premier Benazir Bhutto haar voor.

Fijne dag!

STER Reclame