Aleksej Navalny in de rechtbank in Moskou
NOS Nieuws

Russische oppositieleider Navalny krijgt direct na vrijlating nieuwe celstraf

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is opnieuw veroordeeld voor het organiseren van een illegale demonstratie. Hij moet twintig dagen de gevangenis in.

Navalny werd maandag gearresteerd direct nadat hij de Moskouse gevangenis had verlaten waar hij een straf van dertig dagen had uitgezeten.

Navalny had al plannen gemaakt voor wat hij thuis zou gaan doen, maar moet die nu uitstellen:

'Ik wilde thuis wat normaal voedsel gaan eten'

Bij een grote demonstratie op 9 september tegen het verhogen van de pensioenleeftijd werden meer dan 800 mensen opgepakt. Volgens Navalny had hij niets te maken met die illegale demonstratie omdat hij in de gevangenis zat toen die plaatsvond.

Zijn voorlaatste straf had de oppositieleider gekregen voor het organiseren van een andere demonstratie waar hij geen toestemming voor had gekregen.

Pensioenleeftijd

Volgens zijn naaste medewerkers wordt Navalny telkens opgesloten om hem aan de kant te zetten nu de ontevredenheid over impopulaire hervormingen groeit. Het Kremlin wil de pensioenleeftijd fors verhogen. Duizenden Russen zijn de afgelopen tijd de straat opgegaan om daartegen te protesteren en de populariteit van president Poetin daalde erdoor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl