NOS Nieuws

Zorgpremie gaat volgend jaar omhoog

De zorgpremie voor de ziektekostenverzekering gaat volgend jaar fors omhoog. Haagse bronnen bevestigen berichten van verschillende media dat het kabinet uitgaat van een gemiddelde zorgpremie van 1432 euro per jaar, 124 euro meer dan nu.

Het eigen risico blijft 385 euro. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben vorig jaar in de formatie afgesproken dat dat bedrag deze kabinetsperiode wordt bevroren.

Mede vanwege die bevriezing van het eigen risico was er al algemeen rekening mee gehouden dat de premie zou stijgen. De verwachting is dat de premie de komende jaren nog verder omhoog zal gaan.

Zorgtoeslag

Tegenover de hogere premie staat voor mensen met een minimuminkomen volgend jaar een hogere zorgtoeslag. Voor een eenpersoonshuishouden stijgt de maximale toeslag met 92 euro per jaar, voor meerpersoonshuishoudens met 277 euro.

Het kabinet zal de te verwachten zorgpremie volgende week met Prinsjesdag bekendmaken. Overigens is het dan nog niet zeker dat de gemiddelde premie volgend jaar inderdaad 1432 euro wordt. Het exacte bedrag wordt later dit jaar, zoals altijd, bepaald door de zorgverzekeraars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl