NOS Nieuws

Witte Huis-medewerker in NY Times: we voeren actief verzet tegen Trump

Binnen de Amerikaanse regering wordt 'stil verzet' gevoerd tegen president Trump. Dat schrijft een anonieme hooggeplaatste functionaris in het Witte Huis in een ingezonden stuk in The New York Times.

Volgens de auteur doen veel hoge regeringsmedewerkers alles wat ze kunnen om Trump, die in hun ogen verkeerde beslissingen neemt, te dwarsbomen. "We proberen te doen wat goed is, zelfs als Donald Trump dat niet doet." Het handelen van Trump is "schadelijk voor de gezondheid van ons land", aldus de functionaris.

"Veel van de mensen die door Trump zijn aangesteld doen daarom wat ze kunnen om onze democratische instituties te bewaren en de meer ondoordachte impulsen van meneer Trump tegen te gaan totdat hij vertrekt."

Onbesuisd, tegenstrijdig, bekrompen en ineffectief.

Het oordeel van de anonieme schrijver over Trumps beleid

The New York Times schrijft dat het een "zeldzame stap" neemt door een anoniem stuk op de opiniepagina te plaatsen. Volgens de krant is de anonimiteit van de functionaris gerechtvaardigd omdat het stuk een belangrijk inzicht biedt. Zijn of haar naam is wel bekend bij de redactie.

De functionaris schrijft verder dat er door de regering wel degelijk successen zijn behaald, maar die komen "ondanks en niet dankzij het leiderschap van de president". Het leiderschap van Trump wordt omgeschreven als "onbesuisd, tegenstrijdig, bekrompen en ineffectief".

De schrijver betoogt dat hij niet links is en dat hij wil dat het regeringsbeleid slaagt. De "amoraliteit van de president" is echter de kern van het probleem. "Hoewel hij als Republikein werd gekozen, heeft hij weinig liefde laten zien voor de idealen van conservatieven: vrije geesten, vrije markten, vrije mensen."

'Laffe persoon'

Trump heeft op Twitter woedend gereageerd op het ingezonden stuk. "Als deze laffe anonieme persoon daadwerkelijk bestaat, moet de Times, hem/haar in het kader van de nationale veiligheid onmiddellijk aan de overheid overdragen!".

Trump kreeg al vaker kritiek uit eigen gelederen. Eerder deze week bleek uit een nog uit te komen boek van journalist Bob Woodward dat de adviseurs van Trump amper vertrouwen hebben in zijn capaciteiten. Ze verstoppen of verzwijgen zelfs belangrijke documenten, zodat Trump ze niet kan tekenen.

Vorige maand noemde oud-Witte Huis werknemer Omarosa Manigault Newman haar voormalig baas een racist en mentaal instabiel. Voormalig FBI-directeur James Comey deed in april ook een boekje open over de president. Een bendeleider en onethisch, noemt Comey Trump. "Zijn leiderschap is gebaseerd op transacties, ego en persoonlijke loyaliteit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl