President Trump en Omarosa Manigault Newman
NOS Nieuws

Van cheerleader naar 'gestoord': het moddergevecht tussen Omarosa en Trump

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

Drie keer was ze deelnemer van Trumps realityshow The Apprentice. Drie keer kreeg ze "You're fired!" te horen. Maar het zou niet de laatste keer zijn dat ze door Trump werd ontslagen.

Omarosa Manigault Newman kreeg na haar televisiecarrière een prominente rol in Trumps verkiezingscampagne. Ze was een van de weinige semibekende zwarte Amerikanen die het opnam voor Trump, die vaak van racisme is beschuldigd. "Elke criticus, elke lasteraar zal uiteindelijk moeten buigen voor president Trump", zei ze vol bravoure twee maanden voor de verkiezingen.

Waanbeelden

Maar Omarosa is niet langer een Trump-cheerleader. Ze veranderde de afgelopen week in een luis in de pels voor president. Eerder deze week verscheen haar boek Unhinged (losgeslagen). Ze geeft daarin als eerste Witte Huis-insider een tell all-verslag over het presidentschap onder Donald Trump.

Ze is niet mals over haar voormalige baas. Trump is volgens haar een racist en mentaal instabiel. "Ik begon serieus te denken dat de president waanbeelden had. Ik denk ook dat hij leed aan een psychische aandoening, waardoor hij van de ene op de andere dag dingen vergat", schrijft ze in haar boek.

Het boek 'Unhinged' van Omarosa Manigault Newman ging eerder deze week in de verkoop

Om onduidelijke redenen kreeg Omarosa, die nul ervaring had in politiek en bestuur, een prominente baan in het Witte Huis. Het was nooit echt duidelijk wat haar functie precies was. En ze hield het niet lang vol. In december kreeg ze van stafchef John Kelly te horen dat ze moest vertrekken. Het was dit vierde ontslag dat ontaardde in een waar moddergevecht.

Omarosa legde zich aanvankelijk niet neer bij haar ontslag. Ze probeerde de privévertrekken van Trump binnen te stormen om de president op andere gedachten te brengen. Naar verluidt moest de secret service haar wegslepen.

Omarosa's zwaarste beschuldiging uit haar boek gaat over het bestaan van een geluidsopname van Donald Trump, toen hij nog The Apprentice presenteerde. Daarop zou te horen zijn dat de president het racistische woord nigger gebruikt. Er gaan al jaren geruchten de ronde dat die opname bestaat, maar Trump heeft altijd ontkend.

Het probleem met Unhinged is dat het boek aan alle kanten rammelt. Ze komt met allerlei aantijgingen en beschuldigingen waarvoor geen hard bewijs is. Bovendien spreekt ze zichzelf tegen. Zo schrijft Omarosa in haar boek dat ze alleen via anderen van het bestaan van de opnames had gehoord. Zelf had ze de geluidsopname niet gehoord. Maar in latere televisieoptredens beweerde ze dat ze de opname wel had gehoord.

Geluidsopname

Maar Omarosa heeft één wapen achter de hand. De afgelopen week bleek dat ze in het geheim gesprekken had opgenomen in het Witte Huis, onder andere met Trump. In een van die gesprekken zou de voormalige Witte Huis-medewerkster Katrina Pierson erkennen dat Trump het n-woord heeft gebruikt. Pierson ontkende meteen in alle toonaarden. Het gesprek zou volgens haar nooit hebben plaatsgevonden.

Prompt publiceerde Omarosa de geluidsopname van dat gesprek. Daarop erkent Pierson wel degelijk dat Trump zich racistisch had uitgelaten. "Hij heeft het gezegd. Hij is erdoor in verlegenheid gebracht", hoor je haar zeggen op de opname. Merkwaardig genoeg kon Trumps woordvoerster Sarah Sanders niet garanderen dat Trump het nooit gezegd had.

Omarosa's grootste 'claim to fame' is deze bekende foto uit de zomer van 2017. Alle personen op deze afbeelding zijn medewerkers van Trump, die later werden ontslagen

Het Witte Huis is doodsbenauwd over mogelijke nieuwe geluidsopnames die Omarosa zal vrijgeven. Ze lijkt veel geleerd te hebben van haar baas Trump, die als geen ander de media-aandacht weet vast te houden. Door de publicatie slim te timen wist ze de afgelopen week elke dag de schijnwerpers op zich gericht te houden. "She's out-Trumping Trump right now", geeft een Witte Huis-medewerker toe.

Zo gaf Omarosa een geluidsopname vrij waarop te horen is hoe stafchef John Kelly haar ontslaat. Die opname was niet zozeer explosief vanwege de inhoud, maar de locatie. Ze had het gesprek met haar telefoon opgenomen in de Situation Room onder het Witte Huis, vanwaaruit belangrijke operaties van de inlichtingendiensten worden geleid. Het is ten strengste verboden om mobiele telefoons mee te nemen in de Situation Room.

Zwijgcontract

Een dag later publiceerde ze een geluidsopname van het gesprek dat ze had met Trump over haar ontslag. Daarop hoor je de president zeggen dat hij van niets wist. Gisteren publiceerde ze opnieuw een opname, daaruit moet blijken dat Lara Trump, de schoondochter van de president, haar een goed betaalde baan (15.000 dollar per maand) aanbood in ruil voor een zwijgcontract. Omarosa weigerde.

Bovendien wist ze met het zorgvuldig lekken van de opnames de president uit zijn tent te lokken. In een stortvloed van tweets haalde Trump hard uit naar Omarosa, die hij een "lowlife", "gestoord", "wacky" en "een hond" noemde.

Betere publiciteit kon Omarosa Manigault Newman zich niet wensen. Haar boek is nog geen kaskraker geworden, zoals Fire and Fury van Michael Wolff, maar na de vele presidentiële tweets maakte ze een geweldige sprong op de bestsellerslijsten. Momenteel is ze nummer 2 op de lijst van digitale boekenverkoper Amazon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl