AFP

Adviseurs van de Amerikaanse president Trump hebben weinig tot geen vertrouwen in zijn capaciteiten. Ze vinden hem onkundig en onberekenbaar. Ze verstoppen of verzwijgen zelfs belangrijke documenten, zodat Trump ze niet kan tekenen.

Het zijn enkele aspecten van het chaotische beeld van het Witte Huis dat de ervaren journalist Bob Woodward (75) schetst in zijn nieuwe boek Fear: Trump in the White House. Woodward is een van de journalisten die het Watergate-schandaal onthulden. De onthullingen leidden uiteindelijk tot het aftreden van president Nixon in 1974.

Het boek is nog niet uit, maar details eruit zijn al gepubliceerd door de Washington Post en gaan rond in internationale media. Het Witte Huis heeft al gereageerd. Een woordvoerder deed Fear af als "een verzameling verzonnen verhalen, vaak verteld door ontevreden medewerkers, met als doel de president in een kwaad daglicht te stellen."

Hij is een idioot.

Stafchef John Kelly, volgens journalist Bob Woodward

Woodward sprak met tientallen anonieme bronnen uit de omgeving van Trump. Uit de gesprekken komt een beeld naar voren van een president die zo paranoïde is over het Rusland-onderzoek, dat hij nauwelijks functioneert.

Zijn adviseurs zouden Trump in het bijzijn van anderen belachelijk maken. Zo zou stafchef Kelly hem op een bijeenkomst een idioot hebben genoemd, iets wat de voormalige generaal zelf ontkent. Minister Mattis van Defensie zou zich hebben laten ontvallen dat Trump het inzicht heeft van een basisscholier.

Laten we hem omleggen.

Trump over de Syrische president Assad, aldus Woodward

Belangrijke veiligheidsadviseurs zijn volgens Woodward vooral bezorgd over Trumps gebrek aan kennis van internationale politiek. Zo zou hij na een gifgasaanval door Assad in 2017 hebben geroepen dat hij de Syrische president wilde vermoorden. "Laten we hem omleggen", zou Trump hebben gezegd.

De president zou ook meermaals medewerkers hebben uitgescholden, onder wie minister van Justitie Jeff Sessions.

Opmerkelijk telefoongesprek

In een opmerkelijk telefoongesprek dat eveneens door de Washington Post is gepubliceerd, vertelt Woodward de president dat hij meerdere keren om een interview met hem heeft gevraagd. De journalist, die al sinds 1971 voor The Post werkt, deelt mee dat hij een boek over hem heeft geschreven waarin hij er slecht vanaf komt.

Trump zegt Woodward dat hij nooit een interviewverzoek heeft gekregen van zijn stafleden, terwijl Woodward zegt met zeker zes bronnen te hebben gesproken:

'Dus er komt nog een slecht boek over me uit. Lekker belangrijk'

Verschillende media wijzen erop dat het beeld dat Woodward in zijn boek schetst in grote lijnen overeenkomt met dat in het boek Fire and Fury van de journalist Michael Wolff. Critici zeiden na publicatie dat Wolff details verkeerd had beschreven of had verdraaid. Gezien de staat van dienst van Woodward, is de verwachting dat Fear een betrouwbaarder beeld schetst.

STER reclame