NOS NieuwsAangepast

Armeense kinderen Howick en Lili moeten Nederland verlaten

Howick (13) en Lili (12) uit Amersfoort moeten Nederland verlaten. Als ze dat niet vrijwillig doen, mag de staatssecretaris hen uitzetten naar Armenië.

De Raad van State zegt dat de Armeense tieners in hun geboorteland geen gevaar lopen en niet in mensonterende omstandigheden terechtkomen. "Ze worden door niemand bedreigd", stelt de raad. "De Armeense autoriteiten trekken zich het lot van de kinderen juist aan."

De kinderen kwamen in 2008 met hun moeder naar Nederland en proberen sindsdien asiel te krijgen. Ze zijn grotendeels hier opgegroeid. Hun asielaanvraag is de afgelopen jaren door meerdere rechterlijke instanties afgewezen.

Moeder al in Armenië

Vorig jaar werd bepaald dat het gezin mocht worden uitgezet. De moeder vertrok ook daadwerkelijk, in augustus 2017, maar haar kinderen bleven. Ze vonden onderdak bij een bevriend gezin in Amersfoort.

Vorige maand vertelden Lili en Howick aan het NOS Jeugdjournaal hoe het is om zonder hun moeder te leven en waarom ze niet naar Armenië willen:

'Heel treurig en verdrietig voel je je elke dag wel'

Vorige maand oordeelde de bestuursrechter dat hun asielaanvraag opnieuw beoordeeld moest worden, omdat niet goed bekeken zou zijn in welke situatie ze terechtkomen in Armenië. Zonder die informatie kunnen de kinderen niet uitgezet worden, meende de rechter.

Staatssecretaris Harbers (VVD) van Justitie en Veiligheid was het daar niet mee eens en ging in beroep bij de Raad van State. Tijdens de zitting vorige week maandag zei de landsadvocaat al dat in Armenië voldoende zorg en opvang is geregeld en dat niets de terugkeer van de kinderen in de weg staat.

Howick en Lili zouden eigenlijk in mei worden uitgezet naar Armenië, maar hun advocaat was een nieuwe procedure begonnen. De uitkomst van die zaak mochten ze in Nederland afwachten. De Raad van State oordeelde vandaag ook dat dat niet mag.

Een woordvoerder van Harbers wil niet zeggen wanneer de kinderen het land moeten verlaten. "Over termijnen doen we geen mededelingen. Deze uitspraak betekent dat de Dienst Terugkeer en Vertrek verder kan met een zo spoedig mogelijke hereniging van de kinderen met de moeder in Armenië." Eerder had Harbers gezegd dat dat voor 1 september moet gebeuren.

Ze betalen een ontzettend hoge prijs.

Esther van Dijken, woordvoerder familie

Esther van Dijken, die namens Howick en Lili het woord voert, vreest dat de kinderen ieder moment worden uitgezet. Ze noemt de uitspraak verschrikkelijk. "Het zijn twee heel kwetsbare kinderen, die een enorme lijdensweg achter de rug hebben."

Van Dijken reageert aangeslagen:

'Howick en Lili kunnen er niets aan doen dat Armina hun mama is'

Ze stelt dat de moeder jarenlang heeft gebruikgemaakt van de wettelijke mogelijkheid om asielprocedures te voeren. De kinderen kunnen daar niets aan doen. "Ze betalen een ontzettend hoge prijs. Ze zijn niet verantwoordelijk voor de daden van hun moeder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl