ANP
NOS Nieuws

Asielaanvraag Armeense Lily en Howick moet opnieuw worden beoordeeld

De asielaanvraag van de Armeense kinderen Lily (12) en Howick (13) uit Amersfoort moet opnieuw worden beoordeeld. Volgens de bestuursrechter in Utrecht is onvoldoende rekening gehouden met de voorwaarden voor terugkeer.

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Harbers moet de aanvraag voor een verblijfsvergunning opnieuw overwegen. Hij moet binnen zes weken een nieuw besluit nemen.

Lily en Howick zijn blij en verheugd met de uitspraak, zegt hun advocaat Flip Schüller. "Dit is voor hen eindelijk een positieve beslissing van een rechter. Daarnaast is het niet meer dan normaal dat wordt voldaan aan de voorwaarden die door de Kinderbescherming zijn opgesteld."

Zolang dat niet is gebeurd, willen de kinderen een verblijfsvergunning, zegt Schüller. "Als het wel goed is geregeld, willen ze liever vandaag dan morgen herenigd worden met hun moeder in Armenië."

Meerdere procedures

De uitspraak van de bestuursrechter is het volgende hoofdstuk in een kwestie die al jaren duurt. Lily en Howick zouden eigenlijk in mei worden uitgezet naar Armenië. Hun advocaat was toen echter een nieuwe procedure begonnen. De uitkomst van die zaak mochten ze in Nederland afwachten.

De Armeense kinderen kwamen in 2008 met hun moeder naar Nederland en proberen sindsdien asiel te krijgen. Ze zijn grotendeels hier opgegroeid. Hun asielaanvraag is de afgelopen jaren door meerdere rechterlijke instanties afgewezen.

Hoger beroep mogelijk

De moeder bleef het proberen via verschillende procedures, maar oud-staatssecretaris Dijkhoff zei vorig jaar dat het gezin Nederland moet verlaten. Zijn opvolger Harbers wees eind mei ook de asielaanvraag van de kinderen zelf af. Hij heeft daarbij volgens de bestuursrechter dus niet goed gekeken naar de voorwaarden voor terugkeer.

Harbers kan in hoger beroep gaan tegen de uitspraak. "Dat zouden de kinderen en betrokken organisaties ontzettend teleurstellend vinden", zegt advocaat Schüller. "Hij heeft bijna een jaar de tijd gehad om aan de voorwaarden te voldoen, maar is daar niet toe in staat gebleken. Als hij nu aan de slag gaat om het binnen zes weken goed te regelen, laat hij zien dat hij de belangen van de kinderen wel serieus neemt."

Bevriend gezin

Momenteel verblijven de tieners in Amersfoort bij een gezin dat bevriend is met hun moeder. Zij werd vorig jaar aangehouden en op het vliegtuig gezet. Kort voor haar arrestatie verstopte ze haar kinderen. Ze weigerde vervolgens te vertellen waar ze waren. De kinderen werden na twee weken gevonden en wachten sindsdien op een definitieve beslissing over hun verblijfsvergunning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl