Kinderen en Defense for Children voerden vorig jaar actie tegen de uitzetting van Howick en Lili naar Armenië
NOS NieuwsAangepast

Armeense kinderen Howick en Lili mogen worden uitgezet

Twee Armeense kinderen uit Amersfoort mogen niet in Nederland blijven en moeten naar Armenië, waar hun moeder woont. Dat heeft de bestuursrechter in Utrecht bepaald. Hun aanvraag voor een verblijfsvergunning op basis van "tijdelijke humanitaire gronden" is terecht afgewezen door toenmalig staatssecretaris Dijkhoff, zegt de rechter.

Vorig jaar augustus besloot de rechter dat het gezin mocht worden uitgezet. De moeder werd aangehouden, maar weigerde te vertellen waar haar kinderen waren. Zij werd op het vliegtuig gezet. Na twee weken werden de kinderen gevonden. Zij mochten in Nederland een nieuwe procedure afwachten.

Klasgenootjes van Howick en Lily voerden in de zomervakantie actie om hen in Nederland te houden. Ze gingen toen onder meer naar het Binnenhof, waar de asielkwestie aan de formatietafel werd besproken:

Klasgenootjes voeren actie om Howick (12) en Lily (11) in Nederland te houden

De kinderen, Howick en Lili, zijn in 2005 en 2006 geboren in Rusland. Op jonge leeftijd kwamen ze met hun moeder naar Nederland. Klasgenoten en kinderrechtenorganisatie Defence for Children voerden vorig jaar actie tegen uitzetting. Zij wezen erop dat de kinderen nog nooit in Armenië zijn geweest en ze volledig vernederlandst zijn.

Aanvragen telkens afgewezen

De Raad voor de Kinderbescherming verwacht dat de moeder haar kinderen uiteindelijk zelf kan verzorgen. Mocht het nodig zijn, kunnen Howick en Lili worden opgevangen bij een Amerikaanse stichting waar zij bijvoorbeeld taalles kunnen krijgen. Ook zou de moeder psychische hulp kunnen krijgen, op kosten van Armenië.

De moeder kreeg in 2009 al te horen dat zij niet in Nederland kon blijven. De vrouw voerde meerdere procedures, maar oud-staatssecretaris Dijkhoff zei vorig jaar dat "al deze aanvragen zijn afgewezen waarbij haar telkens is gezegd dat haar verblijf niet rechtmatig is en dat zij Nederland dient te verlaten".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl