ANP
NOS NieuwsAangepast

Kinderen van uitgezette Armeense moeder gevonden en onder voogdij

De twee kinderen van wie de moeder twee weken geleden naar Armenië is uitgezet, zijn gevonden en ondergebracht op een veilig adres. Voogdij-instelling Nidos is door de kinderrechter benoemd tot voogd over de twee kinderen, Lily (11) en Howick (12).

Volgens Nidos verkeren de kinderen in goede gezondheid en maken ze het naar omstandigheden goed. De komende tijd wordt bekeken wat hierna met de kinderen gebeurt.

Situatie moeder

Onlangs werd de moeder van Lily en Howick, Armina Hambartsjumian, zonder haar kinderen uitgezet. Ze was uitgeprocedeerd. De familie woonde in het asielzoekerscentrum in Amersfoort. Toen de moeder werd opgepakt, waren de kinderen uit logeren.

Defence for Children roept Stichting Nidos op te onderzoeken hoe het met de kinderen gaat en bij dat onderzoek ook de situatie van de moeder te betrekken.

'In het belang van de kinderen'

Het ministerie van Justitie zegt in een reactie dat het niet zo is dat de kinderen automatisch worden uitgezet nu bekend is waar zij zijn. Volgens een woordvoerder moet Nidos eerst als onafhankelijk voogd een plan opstellen dat in het belang is van de kinderen. De stichting moet dat doen in overleg met hen. Of dat ook gebeurt in overleg met de moeder, weet de woordvoerder niet.

Het ministerie vindt het in het belang van de kinderen dat ze worden herenigd met hun moeder. "Als Nidos het eens is met dat standpunt, dan starten we samen een traject om dit voor elkaar te krijgen", zegt de woordvoerder. Wanneer het plan van de stichting over de toekomst van de kinderen klaar moet zijn is, weet het ministerie niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl