Kinderen demonstreren op het Binnenhof tegen uitzetting van twee Armeense klasgenoten
NOS NieuwsAangepast

Moeder en minderjarige kinderen mogen worden uitgezet naar Armenië

De overheid mag de kinderen Lily van 11, Howick van 12 en hun moeder Armina uit Amersfoort maandag uitzetten naar Armenië. Dat heeft de rechter beslist in een door de vrouw aangespannen spoedprocedure.

De vrouw had gevraagd om de uitzetting te verbieden omdat er meer onderzoek nodig zou zijn naar hun door Armenië afgegeven uitreisdocumenten. Daar zouden onjuistheden in staan. Bovendien zou uitzetting volgens haar ertoe leiden dat ze wordt gescheiden van de kinderen.

De rechter oordeelde dat de staatssecretaris van Justitie geen aanvullend onderzoek hoeft te doen naar de documenten, de zogenoemde laisser-passers. De moeder heeft volgens de rechter niet aannemelijk kunnen maken dat er iets niet klopt.

Eigen schuld

Dat ze gescheiden dreigt te worden van haar kinderen, is volgens de rechter haar eigen schuld. De vrouw werd deze week aangehouden en zit vast in afwachting van de uitzetting. De kinderen waren toen niet thuis. Hun verblijfplaats is niet bekend en de vrouw wil niet zeggen waar haar kinderen zijn. Daarmee komt een dreigende gescheiden uitzetting voor haar rekening, vindt de bestuursrechter.

Klasgenoten van de twee kinderen protesteerden vandaag nog bij de Tweede Kamer tegen de uitzetting. Ze wonen al negen jaar in Nederland en zijn nog nooit in Armenië geweest.

Klasgenootjes voeren actie om Howick (12) en Lily (11) in Nederland te houden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl