NOS NieuwsAangepast

Klasgenoten voeren actie tegen uitzetting kinderen naar Armenië

Klasgenootjes voeren actie om Howick (12) en Lily (11) in Nederland te houden

Klasgenoten van Howick (12) en Lily (11) uit Amersfoort hebben bij de Tweede Kamer actie gevoerd tegen de dreigende uitzetting van deze kinderen naar Armenië. Die staat voor aanstaande maandag gepland. Ook hun moeder moet het land uit.

De leerlingen van de Amersfoortse basisschool 't Anker wijzen erop dat het gezin al ruim negen jaar in Nederland woont en dat de kinderen volledig vernederlandst zijn. Ze zijn nog nooit in Armenië geweest.

De organisatie Defence for Children vindt de uitzetting onacceptabel. Die wijst erop dat de Tweede Kamer een eventuele verruiming van het kinderpardon controversieel heeft verklaard en dat het aan de onderhandelaars aan de formatietafel is om er een besluit over te nemen. "Dit is daarom niet het moment om Howick en Lily uit te zetten."

De ChristenUnie, die meedoet aan de onderhandelingen over een nieuw kabinet, vroeg in februari om verruiming van het kinderpardon. VVD-onderhandelaar Zijlstra zei vanmiddag dat je een wet, in tegenstelling tot een besluit over het al dan niet verruimen daarvan, niet even kunt bevriezen. "Het uitzetten van kinderen is een verschrikkelijke zaak, maar je kunt een besluit van een rechter niet naast je neerleggen."

De twee kinderen komen niet voor het kinderpardon in aanmerking omdat het gezin in het verleden niet genoeg zou hebben meegewerkt aan een vertrek uit Nederland en daardoor niet aan alle voorwaarden voldoet.

De moeder van de kinderen is deze week aangehouden. De kinderen waren toen niet thuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl