NOS NieuwsAangepast

Dijkhoff: uitgezette Armeense hoorde 'keer op keer' dat ze weg moest

Staatssecretaris Dijkhoff van Justitie zegt dat de Armeense vrouw die vandaag zonder haar kinderen werd uitgezet, al in 2009 te horen kreeg dat ze niet in Nederland kon blijven.

De vrouw heeft meerdere procedures gevoerd om in Nederland te blijven. Dijkhoff benadrukt dat "al deze aanvragen zijn afgewezen waarbij haar telkens is gezegd dat haar verblijf in Nederland niet rechtmatig is en dat zij Nederland dient te verlaten". De staatssecretaris voegt eraan toe dat dit "keer op keer door rechtbanken beoordeeld en in orde bevonden" is.

De vrouw werd vorige week aangehouden om te worden uitgezet. Ze had haar kinderen, die inmiddels 11 en 12 jaar zijn, elders ondergebracht en wilde niet zeggen waar ze waren. Vrijdag keurde een rechter de uitzetting goed. De kinderombudsman spreekt hier schande van.

Ingrijpend

Dijkhoff zegt dat de situatie voor de kinderen "uiteraard ingrijpend" is, maar hij zegt dat de gevolgen uitvoerig met de vrouw zijn besproken. "Helaas heeft de moeder de afweging gemaakt om niet samen met de kinderen te vertrekken."

Volgens de staatssecretaris heeft de Armeense vrouw gezegd dat ze weet waar haar kinderen zijn. Dijkhoff zegt dat Nederland op ieder moment klaar staat om te zorgen dat de moeder en kinderen zo snel mogelijk worden herenigd, in Armenië.

Lastig

Burgemeester Bolsius van Amersfoort, waar het gezin woonde, vindt het een hele lastige kwestie, zegt hij in Nieuws en Co. "De kinderen waren al acht, negen jaar in Nederland, gaan hier naar school en hebben vriendschappen. Dit komt ongelooflijk dringend de samenleving binnen."

Het belangrijkste nu is, hoe ingewikkeld het ook zal zijn, dat moeder en kinderen zo snel mogelijk weer bij elkaar komen.

Burgemeester Bolsius

Hij heeft vrijdag nog tegen het ministerie in Den Haag gezegd dat een gescheiden uitzetting onwenselijk is, maar benadrukt dat hij niet over de uitzetting gaat. Volgens Bolsius is de situatie het gevolg van het asielbeleid in Nederland, waarbij mensen soms jarenlang in beroep gaan tegen hun uitzetting. "Hoe langer mensen in de procedures zitten en kinderen naar school gaan, hoe dieper de emoties zijn als het tot een uitzetting komt."

Ook de burgemeester weet niet waar de kinderen Howick (12) en Lily (11) op dit moment zijn. Volgende week gaat hij langs bij de basisschool, om met de klasgenootjes te praten. Over de rol van hun moeder bij de uitzetting, wil hij weinig kwijt. "Het is niet aan mij om daar een oordeel over te hebben."

Bolsius hoopt dat de kinderen snel weer met hun moeder worden herenigd. "Het belangrijkste nu is, hoe ingewikkeld het ook zal zijn, dat moeder en kinderen zo snel mogelijk weer bij elkaar komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl