Klasgenootjes protesteren voor de kinderen
NOS NieuwsAangepast

Kinderombudsvrouw: gruwelijk dat een moeder alleen wordt uitgezet

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer spreekt er schande van dat een vrouw zonder haar kinderen op het vliegtuig naar Armenië is gezet. "Het is gruwelijk dat de moeder vandaag alleen is uitgezet. Een enigszins beschaafd land doet dit niet."

Armina Hambartsjumian werd vorige week dinsdag opgepakt door de vreemdelingenpolitie om te worden uitgezet. Op dat moment waren haar kinderen Howick (12) en Lily (11) uit logeren. Daardoor konden zij niet worden meegenomen naar het detentiecentrum in Zeist.

In een spoedprocedure oordeelde de rechter vrijdag dat de vrouw in haar eentje mocht worden uitgezet als ze niet het logeeradres van haar kinderen vertelde. Het was volgens de rechter haar eigen schuld dat het gezin zou worden opgesplitst.

De kinderen zijn nu de dupe van volwassenen.

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer

"Wat is het landsbelang om de moeder vandaag uit te zetten?", vraagt Kalverboer zich af. "De kinderen zijn nu de dupe van volwassenen die het niet eens met elkaar zijn: de overheid die vasthoudt aan de regels en de moeder die niet meewerkt."

Volgens Defence for Children is het de eerste keer dat een ouder wordt uitgezet terwijl de kinderen nog in Nederland zijn. De organisatie is tegen het gedwongen vertrek, omdat de kinderen al negen jaar in Nederland wonen, nog nooit in Armenië zijn geweest en de taal niet spreken.

Kalverboer zegt gisteren nog contact te hebben gehad met staatssecretaris Dijkhoff en meende dat hij aan een oplossing werkte. "Hij was het niet met me eens, maar ik had na ons contact niet het idee dat het zover zou komen dat alleen de moeder zou worden uitgezet. Dit is in strijd met alles waar kinderen recht op hebben."

Alternatief pardon

In het verleden pleitte Kalverboer al voor een ruimere interpretatie van het Kinderpardon, voor jonge asielzoekers die hier een leven hebben opgebouwd. Wie minstens vijf jaar in Nederland is, zou kunnen blijven onder haar alternatieve pardon.

Van de ruim 3000 kinderen die zich meldden voor het Kinderpardon werd 95 procent afgewezen omdat ze niet aan alle voorwaarden voldeden; in 2016 kreeg zelfs maar één gezin een vergunning. Kalverboer vond dat te streng.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl