Protest van Defence for Children tegen de geplande uitzetting
NOS NieuwsAangepast

Armeense moeder uitgezet, kinderen nog in Nederland

De uitgeprocedeerde Armeense vrouw die met haar twee kinderen in het asielzoekerscentrum in Amersfoort woonde, is vanmorgen uitgezet. Ze is om 08.00 uur op het vliegtuig naar Parijs gezet en vliegt van daaruit door naar de Armeense hoofdstad Jerevan. Dat meldt Defence for Children.

Armina Hambartsjumian is zonder haar kinderen uitgezet. De organisatie noemt de uitzetting afschuwelijk. "Deze situatie hebben we nog nooit eerder meegemaakt: een moeder uitzetten terwijl de kinderen nog in Nederland zijn."

De vreemdelingenpolitie pakte de vrouw dinsdag op en bracht haar naar het detentiecentrum in Zeist. Haar kinderen waren op dat moment uit logeren. Hun moeder wilde niet zeggen waar ze waren. De advocaat van de vrouw heeft tot op het laatste moment geprobeerd haar uitzetting te voorkomen. Volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND heeft zij niet voldoende meegewerkt aan haar eigen terugkeer.

Vrijdag besliste de rechter in een spoedprocedure die de vrouw had aangespannen dat zij en haar twee minderjarige kinderen mochten worden uitgezet naar Armenië. Dat ze gescheiden zou worden van haar kinderen was een risico dat ze zelf nam door de verblijfplaats van de twee te verzwijgen. Waar de kinderen, Howick (12) en Lily (11), op dit moment zijn, is niet bekend.

Geen pardon

Klasgenoten van de kinderen demonstreerden vrijdag bij de Tweede Kamer tegen de uitzetting en gisteren deden ze dat in Amersfoort. Howick en Lily zijn nog nooit in Armenië geweest. Ze zijn in Rusland geboren en negen jaar geleden naar Nederland gekomen.

Defence for Children vindt dat het gezin niet uitgezet mag worden zolang het kinderpardon nog onderwerp is van de formatieonderhandelingen.

De kinderen komen niet in aanmerking voor het kinderpardon, omdat het gezin in het verleden niet zou hebben meegewerkt aan vertrek uit Nederland. Daardoor voldoet het niet aan de voorwaarden voor een pardon.

Onzekere toekomst

Wat de vrouw in Armenië te wachten staat, is onduidelijk. Ze heeft er geen familie en zei afgelopen week dat ze geen idee heeft hoe ze in haar onderhoud moet voorzien. De vrouw is etnisch Armeens, maar geboren in Azerbeidzjan en via Rusland in Nederland terechtgekomen.

Defence for Children zegt dat reïntegratie van uitgezette asielzoekers in Armenië moeizaam gaat en dat kinderen aan hun lot worden overgelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl