AFP

De instorting van de brug in Genua heeft een enorme impact op de Italiaanse stad, zegt schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer. Hij woont bijna 10 jaar in Italië en is vaak over de Morandi-brug gereden. "Ik stak daar de rivier over als ik naar het vliegveld reed. Iedereen in deze stad kent die plek goed. Het is een belangrijke verkeersader."

De brug van de snelweg A10 begaf het gisterochtend ineens. Bij het ongeluk zijn zeker 39 mensen om het leven gekomen. De verwachting is dat nog ongeveer tien mensen onder het puin liggen. Hulpverleners proberen hen onder de brokstukken vandaan te halen.

'Heel klein lichtpuntje'

Het is een complexe reddingsoperatie, vertelde Pfeijffer gisteravond in radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken. De brug liep over de ingedamde rivier Polcevera. Langs de drooggevallen rivier ligt een soort industrieterrein, met onder meer loodsen, kantoorpanden en een vestiging van Ikea.

Wegdelen zijn op fabrieksgebouwen gevallen. Het industriegebied ligt vlak bij een woonwijk, vertelt verslaggever Mattijs van de Wiel vanuit Genua in een vraag-en-antwoordsessie op Facebook. "Een heel klein lichtpuntje is dat de brug niet een stuk verderop is ingestort, waar flatgebouwen staan. Dan waren er misschien nog veel meer slachtoffers geweest."

"Het is gelukkig vakantie in Italië", zegt Pfeijffer, "dus de kans is groot dat niemand in die loodsen aan het werk was. Dat is dan een geluk bij een ongeluk." Verder kent vrijwel iedereen in Genua wel iemand die op het moment van de instorting in de buurt van de brug was.

De Morandi-brug ligt midden in de stad. De verbinding is onderdeel van de autostrada A10 die van Genua naar Ventimiglia loopt, bij de grens met Frankrijk. De brug verbond het centrum met wijken in het westen van Genua, het vliegveld en de haven. Al het vrachtverkeer reed langs deze route.

"Langs de zee loopt wel een andere weg, maar dan moet je ook door woonwijken. Ik zie al die vrachtwagens daar niet doorheen gaan", zegt Pfeijffer. "Het is een enorm probleem qua infrastructuur en het duurt waarschijnlijk jaren voor dit is opgelost."

Dagen van rouw

Daarnaast zijn de inwoners van Genua natuurlijk erg geschrokken. Gisterochtend duurde het even voordat bij iedereen doordrong wat er was gebeurd. Pfeijffer hoorde het nieuws terwijl hij schuilde voor een hevige onweersbui. "Het is hartje hoogseizoen en er zijn dus veel toeristen in de stad. Die hadden niet meteen door wat er aan de hand was, terwijl iedereen in het Italiaans er al over sprak."

Inmiddels zijn alle mensen in Genua ervan doordrongen dat er een ramp heeft plaatsgevonden. Het is wachten op de uitkomsten van het onderzoek naar het ongeluk, maar de minister van Transport heeft al met de beschuldigende vinger naar wegbeheerder Autostrade per l'Italia gewezen. Er waren al langer twijfels over de constructie.

Het stadsbestuur heeft vandaag en morgen uitgeroepen tot dagen van rouw, schrijven Italiaanse media. Op foto's is zichtbaar wat voor ravage het ongeluk heeft aangericht. Een enorm stuk snelweg steekt omhoog uit de rivierbedding. Een reddingswerker met ervaring in aardbevingsgebieden over de hele wereld omschreef het als apocalyptisch.

STER reclame