NOS NieuwsAangepast

Discussie over schuld brugramp Genua, dodental opgelopen

Reddingswerkers in Genua hebben volgens lokale autoriteiten nu 39 doden onder het puin van de ingestorte brug vandaan gehaald. Onder de doden zijn drie kinderen van 8, 12 en 13 jaar. Andere ministers en justitie wijzen intussen naar de commerciële wegbeheerder, omdat die verantwoordelijk zou zijn voor de ramp.

Er wordt van uitgegaan dat nog enkele mensen onder het puin liggen. De kans om nog overlevenden te vinden, wordt steeds kleiner, maar vanochtend zouden er nog stemmen zijn gehoord. Hulpverleners proberen de bedolven slachtoffers met de hand te bevrijden. Machines worden nog niet ingezet om mensen onder het puin vandaan te halen, omdat dat meer letsel bij de slachtoffers kan veroorzaken. Er worden verderop wel hijskranen gebruikt om grote stukken beton weg te halen.

Vijftien mensen liggen in het ziekenhuis; twaalf van hen zijn zwaargewond.

Uit heel Italië zijn brandweermensen naar Genua gekomen om de collega's daar te assisteren. Ook zijn honden ingezet. Uit Frankrijk, niet ver van Genua, zijn ook hulpverleners bij de rampplek aangekomen. Er zijn nu ongeveer 300 hulpverleners aan het werk bij de ingestorte brug.

Correspondent Mustafa Marghadi over de reddingsoperatie:

'Brandweerlieden uit heel Italië naar Genua gekomen'

"De brandweermensen hier opereren alsof het een aardbeving is en daar hebben ze in Italië veel ervaring mee", zegt verslaggever Mattijs van de Wiel, die in Genua is.

Reddingswerkers hebben de hele nacht gezocht in het puin.

Zoektocht naar overlevenden in Genua gaat door

Verwacht wordt dat de zoekactie nog dagen gaat duren.

Ongeveer 440 omwonenden hebben hun huis moeten verlaten, omdat de situatie niet meer veilig is. Er wordt rekening mee gehouden dat ook de rest van de Morandibrug kan instorten. Experts onderzoeken nog meer huizen om te bekijken of ook die bewoners moeten vertrekken.

Vanochtend praten de verantwoordelijke ministers samen met premier Conte over de situatie in Genua. Duidelijk is al wel dat de brug wordt gesloopt. Er wordt gekeken hoe het drukke verkeer vanaf nu door de stad moet.

Strafrechtelijk onderzoek

Intussen is het strafrechtelijk onderzoek naar de instorting van de brug al begonnen, melden Italiaanse media. Volgens hoofdaanklager Francesco Cozzi is er genoeg aanleiding om nu al een onderzoek te beginnen naar "meervoudige doodslag" en het veroorzaken van een ramp.

De minister van Transport heeft vanochtend gezegd dat de bestuurders van wegbeheerder Autostrade per l'Italia moeten opstappen, omdat zij verantwoordelijk zijn. Maar volgens het commerciële bedrijf is de brug elk kwartaal geïnspecteerd, "zoals de wet voorschrijft".

Ook denkt de minister erover om de vergunning in te trekken voor het beheer van de hele snelweg waarvan de brug onderdeel is. Hij dreigt met een miljoenenboete voor Autostrade.

Atlantia is de grootste particuliere wegbeheerder van Europa. Na het brugongeluk werd de handel in aandelen van het bedrijf enige tijd stilgelegd, omdat de koers flink kelderde.

De minister van Transport heeft zelf ook al veel kritiek over zich heen gekregen, omdat uitgerekend zijn partij (Vijfsterrenbeweging) twee jaar geleden tegen renovatie van de brug heeft gestemd. "Ze maken ons sprookjes wijs over het ineenstorten van de Morandibrug die volgens een rapport nog honderd jaar mee kan met gewone onderhoudswerken", schreven raadsleden van de Vijfsterrenbeweging in een document.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl