Een vrachtwagen kwam precies voor de breuk tot stilstand
NOS NieuwsAangepast

Ooggetuigen Genua: we hoorden een ongelooflijk geraas en waren enorm bang

Vanochtend is in de Italiaanse havenstad Genua een deel van een snelwegbrug ingestort. Daarbij kwamen zeker 26 mensen om het leven en raakten acht mensen gewond. Ooggetuigen meldden dat het onweerde op het moment dat de Morandibrug instortte.

"Wij wonen ongeveer vijf kilometer van de brug", vertelt een ooggetuige aan het Italiaanse persbureau ANSA. "We hoorden een harde knal. Eerst dachten we dat het de donder was die heel dichtbij was. Toen we een ongelooflijk hard geraas hoorden, waren we bang, heel bang."

"Net na 11.30 uur zagen we dat de brug geraakt werd door een bliksemflits", vertelt een andere ooggetuige. "Daarna stortte de brug naar beneden."

De chauffeur in de onderstaande video stortte zelf naar beneden:

Vrachtwagenchauffeur overleeft val van brug Genua: 'Een wonder? Ik denk het'

Volgens een derde ooggetuige stond er op het moment van het ongeluk een file op de brug. Dat komt overeen met het verhaal van de Nederlandse Dirk-Jan Jonkers en zijn vrouw. Hun navigatiesysteem heeft misschien wel hun leven gered. Net voor het instorten van de brug werden ze de snelweg afgestuurd omdat er een file zou staan.

"Als we waren doorgereden, hadden we ook op de brug gezeten." Het echtpaar uit Hengelo was onderweg naar Genua voor een dagje uit.

'Engeltje op schouder'

"Regenen dat het doet, het komt met bakken uit de lucht", vertelt Jonkers vanuit zijn hotelkamer. "Toen we hier binnenkwamen, hoorden we van de hoteleigenaar wat er was gebeurd. 'Disaster, disaster', riep hij."

Jonkers en zijn vrouw kijken nu vol ongeloof naar de Italiaanse televisie: "Het is echt vreselijk. Dit zijn vreselijke beelden. We hebben een engeltje op onze schouder gehad."

In de Italiaanse krant La Stampa vertelt Davide Ricci dat hij de brug voor zijn ogen zag instorten toen hij in zuidelijke richting langs de rivier Polcevera reed. "Eerst stortte de centrale pijler in elkaar, daarna kwam al het andere naar beneden". Het puin kwam op 20 meter van zijn auto terecht.

Ook vrachtwagenchauffeur Alberto Lercari zag de brug instorten, zegt hij tegen Corriere della Sera. "Het was vreselijk, ik zag mensen op me afrennen, blootsvoets en doodsbang." Een andere getuige stond in de file toen de brug achter hem instortte. "Ik zag de tragedie achter mij, en daarna helemaal niets meer."

'Shit zeg'

De Nederlandse Ellen den Bouwmeester zou vandaag ook over de brug rijden. Ze was op een kwartier afstand van de brug toen die instortte, vertelt ze tegen 1Vandaag. "Vlak voor we de afslag moesten nemen stokte het verkeer en kwamen er allemaal hulpldiensten langs. We dachten eerst dat er een ongeluk was gebeurd. Toen zagen we dat de afslag afgesloten was en dat er net iets gebeurd was."

Toen ze werd omgeleid kon ze zien dat de brug was ingestort. "Als je die brug ziet dan denk je wel even, shit zeg, dit is wel echt ja. En echt alles is ook ingezet, het leger is aanwezig, de brandweer, ambulances en allerlei soorten politie."

Ook Bouwmeester noemt het slechte weer ten tijde van het ongeluk. "Het onweerde en regende echt heel erg hard. En afgelopen nacht heeft het ontzettend gespookt, uren achter elkaar. Ik heb nog nooit zulk noodweer meegemaakt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl