Chaim schreeuwde hulpvraag opvang Lombok van daken, met resultaat
Anna Mees
redacteur Online
Anna Mees
redacteur Online
Van allerlei kanten heeft Chaim Fetter hulp aangeboden gekregen voor zijn opvang voor straatkinderen op West-Lombok. Na de zware aardbeving van zondag is er nauwelijks nog iets van over.
Handdoeken, dekens, mie, rijst, water en antimuggenspul zijn vandaag allemaal gebracht bij stichting Peduli Anak, negen kilometer ten oosten van hoofdstad Mataram. "Die steun geeft een hoop adrenaline en extra kracht om door te gaan. We hebben het van de daken geschreeuwd. Dat klinkt raar want we hebben niet zoveel daken meer, maar dat hebben we wel gedaan."
Het NOS Jeugdjournaal bezocht de opvang en sprak daar met de 14-jarige Lente, die samen met haar ouders als vrijwilliger aanwezig was tijdens de aardbeving:
Morgen komen grote tenten van een Europees bouwbedrijf vanuit Jakarta. De goededoelenafdeling van een verzekeringsmaatschappij vroeg om een lijst benodigde spullen voor de tachtig kinderen, die eerder werden verwaarloosd, misbruikt en geëxploiteerd.
De Nederlander gebruikt het momentum om dingen te vragen die hij sowieso al nodig had, zoals speelgoed en lesmateriaal. "Schriften en boeken hadden we al niet echt. En we kwamen al matrassen tekort. Onze kleine stichting heeft geen reserves." Geen van de kinderen raakte gewond. Allemaal waren ze aan het bidden in de moskee, een open ruimte, toen het eiland trilde en schudde.
Visjes
Zo'n twintig toeristen en eilandbewoners zijn vandaag komen vragen of ze ergens mee kunnen helpen. Daarop weet Fetter wel antwoord: de getraumatiseerde kinderen bezighouden en blij maken.
Dus dansten en tekenden ze, speelden ze basketbal en zochten ze in de rijstvelden naar visjes. Af en toe raakten de kinderen nog overstuur van de naschokken, vertelt Fetter. "Dan renden ze van de schrik weg en vielen ze."
Slapen kan ik niet, het blijft malen.
De vijftien peuters en kleuters slapen in kleine tentjes. De oudere kinderen liggen net als gisternacht op het basketbalveld, nu met een zeil boven ze omdat er regen is voorspeld. "De naschokken worden heftiger, maar ze blijven relatief rustig. We hebben ze gewaarschuwd dat het kon komen en gezegd dat ze niet hoeven weg te rennen."
Zelf heeft Fetter sinds gisterochtend nog niet geslapen. "Dat kan ik niet, het blijft malen. Nu liggen ze wel veilig, maar als er weer een grote aardbeving komt, verwacht ik niet dat dat zo blijft. Ik probeer zo meteen even een tukkie te doen."
Nu Fetter eten en de meest acute hulp heeft, maakt hij zich zorgen over de langere termijn. "Elk jaar is er wel een kleine aardbeving met één of twee naschokjes, maar het is nooit zo extreem als dit. Het is al een week aan de gang en het blijft schokken en beven.
Morgen komen Nederlandse ingenieurs vanuit Bali kijken wat er nog aan de gebouwen van de stichting te redden valt en hoe die op een veiligere manier te herbouwen zijn. De opbouw gaat zo'n vierenhalve ton kosten, schat Fetter, die een inzamelingsactie is begonnen.
"Aan de bouw hebben we ongeveer 900.000 euro uitgegeven en meer dan de helft ligt in puin. Ik weet niet wat we van de verzekering krijgen, maar als het de helft is kunnen we al heel blij zijn."