NOS NieuwsAangepast

Zeker 14 doden bij aardbeving op Lombok

Bij een aardbeving op het Indonesische eiland Lombok zijn zeker veertien mensen om het leven gekomen. Meer dan 160 mensen raakten gewond. De beving had een kracht van 6,4. Tientallen gebouwen zijn beschadigd geraakt.

De beving duurde zo'n tien seconden en was vroeg in de ochtend, waardoor mensen in hun slaap werden verrast. Mensen renden in paniek de straat op.

Na de beving volgden meer dan zestig naschokken. De zwaarste had een kracht van 5,7. Het epicentrum van de bevingen lag in het noorden van het eiland, zo'n 50 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Mataram. Doordat de bevingen op het land waren, is er geen tsunamigevaar. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn.

Op onderstaande beelden is een van de getroffen dorpen te zien:

Ravage en gewonden na aardbeving op Lombok

Vanwege het risico op aardverschuivingen is een aantal wegen op het eiland afgesloten. Ook de vulkaan Rinjani, die populair is bij wandelaars en klimmers, is gesloten.

Lombok ligt enkele tientallen kilometers ten oosten van het populaire vakantie-eiland Bali. De aardbeving is daar wel gevoeld, maar voor zover bekend heeft de aardbeving daar geen slachtoffers of schade veroorzaakt.

Ring van Vuur

Aardbevingen zijn in en rond Indonesië niet ongebruikelijk. Het land ligt op de zogenoemde 'Ring van Vuur', een gebied rond de Grote Oceaan dat seismologisch gezien zeer actief is. Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS komt 90 procent van de aardbevingen op aarde in dit gebied voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl