AFP

Na de tweede aardbeving op Lombok gisteravond willen vakantiegangers zo snel mogelijk weg van het Indonesische eiland. De meesten moeten wachten op een vlucht, maar zullen uiteindelijk kunnen vertrekken. De inwoners van Lombok blijven achter met kapotte huizen en puin. Veel van hen slapen nu in tenten op straat.

"We moeten kalm en alert blijven. Ik hoop dat er niemand meer gewond raakt", zegt Muksin, een inwoner van het eiland. Hij was aan het bidden in de moskee toen de aardbeving toesloeg. "Nu is het belangrijk dat we blijven bidden."

Bij daglicht werd de omvang van de schade duidelijk. Die is aanzienlijk:

Op Lombok is de ravage na de aardbeving groot

Het dodental is inmiddels opgelopen tot 98 en er zijn honderden gewonden gevallen.

Langzaam worden ook details over de slachtoffers bekend. Zo is bij een brand als gevolg van de aardbeving een gezin van zes personen omgekomen: de grootvader (70), grootmoeder (65), vader (30), moeder (22), tante (19) en een kind.

In Mataram, de hoofdstad van Lombok, zijn ook een 72-jarige vrouw en een 1-jarig kind om het leven gekomen. Alle 98 slachtoffers kwamen van Lombok; er zijn geen buitenlandse doden.

Slippers voor de moskee

Hulpverleners hopen zoveel mogelijk mensen levend onder het puin vandaan te halen. Correspondent Michel Maas zou het niet raar vinden als het dodental nog oploopt. "Ik stond net bij een moskee die volledig was ingestort. Drie verdiepingen. Je weet dat er veel mensen binnen waren, want er lagen allemaal slippers bij de trappen", vertelt hij.

Gelukkig worden er ook echt mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Een Indonesische inwoner heeft een video gedeeld op Facebook van een man die onder een ingestorte muur lag en wordt gered op Gili Trawangan, een eiland voor de kust van Lombok.

Ook worden er chirurgen naar het eiland gebracht, om gewonden te kunnen opereren:

Hulporganisatie Rode Kruis heeft nu de handen vol aan eerste hulp op het eiland. Toch maken ze ook nog bijzondere dingen mee. Zo hebben hulpverleners in de plaats Bayan geholpen bij een bevalling. Het pasgeboren meisje heet Muhammad Gempa Rizki. Gempa betekent aardbeving in het Indonesisch.

Premier Rutte leeft mee met de slachtoffers, schrijft hij op Twitter.

STER reclame