NOS NieuwsAangepast

Dodental aardbeving Lombok stijgt naar 98, evacuatie Gili-eilanden moeizaam

Het dodental van de aardbeving op het Indonesische eiland Lombok is verder gestegen naar 98. De meeste slachtoffers zijn omgekomen door ingestorte huizen. Verwacht wordt dat het aantal doden verder zal oplopen, stelt de Indonesische rampendienst BNBP. Er zijn zeker 13.000 huizen ingestort of beschadigd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er vooralsnog geen meldingen zijn over Nederlandse slachtoffers. Lombok, de nabijgelegen Gili-eilanden en buureiland Bali zijn populaire vakantiebestemmingen onder Nederlanders.

Ook op de Gili-eilanden en Bali zijn meldingen over schade en ingestorte gebouwen. Het Indonesische leger is op de Gili-eilanden bezig met het evacueren van 1000 bewoners en toeristen. Die evacuatie verloopt moeizaam door getijden en golfslag, twittert Ferdinand Lahnstein, plaatsvervangend ambassadeur van Nederland in Indonesië. Er zitten nog 700 toeristen vast.

Er zijn al enkele uren geen boten naar ons gekomen, het lijkt erop dat ze ons niet kunnen bereiken.

Floor van Dijk, een Nederlandse die vastzit op Gili Trawangan

Correspondent Michel Maas is op Lombok en zag mensen met de ellende in hun ogen de evacuatieboten afstappen. "Ze komen van stampvolle veerbootjes, waarbij het een gevecht was om erop te komen. En bedenk dat deze mensen ook al die aardbeving achter de rug hebben en daarna de angst voor een tsunami", zegt Maas.

Floor van Dijk is een van de Nederlanders die nog vastzitten op de Gili-eilanden. Meer specifiek: ze zit op Gili Trawangan, het grootste Gili-eiland. "Er zijn nog veel mensen hier op het eiland", laat ze via sms weten. Er is geen stroom op het eiland en de eet- en drinkvoorraad neemt af, schrijft ze verder.

Van Dijk: "Er zijn ook al enkele uren geen boten naar ons gekomen, het lijkt erop dat ze ons niet kunnen bereiken. De gewonden zijn al wel naar Lombok gebracht." Ze vreest dat ze nog een nacht moet doorbrengen op het eiland. Informatie vanuit de ambassade of lokale autoriteiten krijgt ze niet. "We willen weten waar we aan toe zijn en zien er wel tegen op hier nog een nacht te blijven in het donker, zonder te weten of er nog een aardbeving komt. Gelukkig helpt iedereen elkaar. Er zijn dokters, verpleegsters en mensen die koken."

Bij de aardbeving van gisteren raakten honderden mensen gewond. Veel van hen moesten in de buitenlucht behandeld worden aan hun verwondingen omdat ziekenhuizen beschadigd zijn.

Na de beving, die een kracht had van 7,0, zijn duizenden mensen uit hun huis geëvacueerd uit vrees voor naschokken. Het rampenteam zegt dat de aardbeving vooral in het noorden van Lombok grote schade heeft aangericht.

Veel toeristen willen na de beving zo snel mogelijk naar huis:

'Het was een chaos van rennende mensen en iedereen viel'

Tijdens en kort na de beving was er paniek onder inwoners en vakantiegangers. De schok werd ook gevoeld in delen van Java en op Bali. Op de luchthaven van Bali schuilden mensen onder de tafels. Een deel van het plafond kwam naar beneden.

Onder de toeristen die de beving voelden, zijn ook Nederlanders. Op beelden die zijn gemaakt door een van hen is te zien hoe hotelgasten naar buiten rennen.

De aardbeving werd gevoeld op Bali

Michel Maas zag onderweg naar het noorden van het eiland, waar de verwoesting het grootst is; veel mensen zitten in open velden en tenten. "Ze voelen zich binnen niet meer veilig", aldus Maas. In de populaire toeristenplaats Senggigi trof hij een spookstad aan. "Elk gebouw is beschadigd, op geen dak zitten nog alle dakpannen en niemand durft in de buurt van een muur te staan."

Op de trap voor een ingestorte moskee van drie verdiepingen hoog lagen slippers en schoenen van mensen die mogelijk binnen waren toen het bouwwerk instortte. "Lokale bewoners dachten dat er misschien nog wel tientallen mensen onder het puin liggen. De aardbeving vond plaats tijdens het avondgebed."

Op het vliegveld zijn lange rijen met toeristen die willen vertrekken. Maas: "Ze kopen tickets. Waarnaartoe maakt ze niet uit. Als ze maar weg kunnen van Lombok. Het is alleen moeilijk al die toeristen te proppen in de paar vliegtuigen die hier per dag vertrekken."

Tsunamiwaarschuwing

Vanwege de aardbeving was er enige tijd een tsunamiwaarschuwing van kracht. Die werd na anderhalf uur ingetrokken. Na de beving, in het noordoosten van Lombok, was er nog een zware naschok met een kracht van 4,9.

De aardbeving op Lombok is de tweede op het eiland in een week tijd. Bij die eerste beving kwamen zeker veertien mensen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl