Geëvacueerde patiënten van een ziekenhuis op Lombok EPA

De aardbeving bij het Indonesische eiland Lombok heeft 39 mensen het leven gekost, meldt het hoofd van de rampenbestrijding. Vooral het noorden en westen van het eiland, waar de hoofdstad Mataram ligt, zijn getroffen. De beving had een kracht van van 7,0. Vorige week was er bij het eiland al een aardbeving met een kracht van 6,4.

In een groot deel van het getroffen gebied is de stroom uitgevallen. Die is in Mataram gedeeltelijk terug, maar valt nog steeds af en toe uit. Het is nog nacht op Lombok en daarom wordt verwacht dat het dodental de komende uren nog zal stijgen. Ook zal bij het aanbreken van de dag pas duidelijk worden hoeveel schade de aardbeving heeft aangericht.

Volgens de rampenbestrijdingsdienst zijn er veel gebouwen getroffen in Mataram, waar ruim 400.000 mensen wonen. De constructie van die gebouwen is over het algemeen slecht.

Vanwege de aardbeving was er enige tijd een tsunamiwaarschuwing van kracht. Die werd na anderhalf uur ingetrokken.

Stroom uitgevallen

Volgens de Amerikaanse geologische dienst vond de aardbeving plaats in het noordoosten van Lombok, op zo'n 10 kilometer diepte. Daarna was er nog een zware naschok met een kracht van 4,9.

Ooggetuigen melden op Twitter dat de aardbeving ook op het eiland Bali goed te voelen was. Op de luchthaven van Bali schuilen mensen onder de tafels.

Nederlander Sander Zoer is op Bali. Ook hij voelde de aardbeving en filmde het moment dat ze hun hotelkamer verlieten:

De aardbeving werd gevoeld op Bali

Nederlander Imran Choudrey zit op eiland Gili Meno, dat vlak voor de kust van Lombok ligt. "Het was een hele heftige aardbeving. Alles schudde heen en weer", zegt hij.

Choudrey, die zelf niet gewond is geraakt, zat in een eettentje op het moment van de aardbeving. "De pilaren in die tent schudden helemaal op en neer. Die zijn allemaal geknapt. Er zijn hier aantal gewonden, maar niet hevig. Ze hebben spullen op zich gekregen, en glasscherven. Dat soort dingen."

De vraag voor Choudrey is nu vooral: is het voorbij? "Die tsunamiwaarschuwing vind ik wel een beetje eng."

Lombok werd op 29 juli ook al door een aardbeving getroffen, toen met een kracht van 6,4. Daarbij kwamen zeker veertien mensen om het leven.

Aardbevingen zijn in en rond Indonesië niet ongebruikelijk. Het land ligt op de zogenoemde 'Ring van Vuur', een gebied rond de Grote Oceaan dat seismologisch gezien zeer actief is. Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS komt 90 procent van de aardbevingen op aarde in dit gebied voor.

STER reclame