De NAVO-top in mei vorig jaar ANP

Goedemorgen! In Brussel begint de tweedaagse NAVO-top waarbij veel wereldleiders aanwezig zijn. En er volgt een uitspraak tegen de Duitse neonazi Beate Zschäpe, die terechtstaat voor zeker tien moorden, vijftien overvallen en twee bomaanslagen.

Overdag schijnt overal de zon geregeld, alleen in het oosten valt nog een enkele bui. Het wordt ongeveer 23 graden, bij een matige noordelijke wind, kracht 3 of 4.

Weerplaza

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De tweedaagse NAVO-top in Brussel begint vanmiddag. De top gaat over de samenwerking van de lidstaten, hoeveel geld ernaar toe moet en de rol van de Verenigde Staten.
  • Na vijf jaar valt in Duitsland het oordeel in het NSU-proces. Het enige nog levende lid van de harde kern van de neonazistische terreurgroep krijgt mogelijk levenslang.
  • De Provinciale Staten van Flevoland nemen een besluit over de heckrunderen, konikpaarden en edelherten in de Oostvaardersplassen. Van deze grote grazers zijn er te veel in het gebied. Wat moet er gebeuren om het aantal te verminderen?
  • De man die ervan wordt verdacht de ruiten van een koosjer restaurant in Amsterdam ingeslagen te hebben staat voor de rechter. In afwachting van zijn proces was hij op vrije voeten.
  • De vijfde etappe in de Tour de France is 204,5 kilometer lang en gaat door Bretagne, van Lorient naar Quimper. De etappe begint om 13.45 uur en wordt uitgezonden op NPO 1 en NOS.nl.
Het profiel van de vijfde etappe in de Tour de France NOS

Wat heb je gemist?

Alle nieuwe studenten aan universiteiten en hogescholen betalen voortaan de helft minder collegegeld voor hun eerste studiejaar. De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel hierover van minister Van Engelshoven van Onderwijs.

De korting geldt alleen voor mensen die nog niet eerder hebben gestudeerd. Zij betalen vanaf collegejaar 2018-2019 geen 2060 euro, maar 1030 euro voor het eerste jaar. Het kabinet wil met de maatregel financiële drempels wegnemen voor aankomende studenten.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Zsa Zsa, de teef die eind juni werd uitgeroepen tot lelijkste hond ter wereld, is doodgegaan. De bulldog is 9 jaar oud geworden en volgens het Amerikaanse baasje in haar slaap gestorven. De hond had een lange tong en een stevige onderbeet. Ze was vernoemd naar de Hongaarse actrice Zsa Zsa Gabor, omdat ze er volgens haar baasje van genoot om languit op de bank te liggen "als een prachtig model."

Zsa Zsa AFP

Fijne dag!

STER reclame