Gouverneur Narongsak Osottanakorn staat de wereldpers te woord Henrik-Willem Hofs | NOS

Een groot gedeelte van het Thaise grottencomplex waar sinds 23 juni twaalf jeugdige voetballers en hun coach vastzitten, is watervrij gemaakt. Dat zegt de gouverneur van de provincie Chiang Rai. Hij is optimistisch over de operatie: drie van de vier kamers zijn zo goed als watervrij.

Op dit moment wordt door artsen en duikers bekeken of de jongens door de kamers naar de uitgang kunnen komen. Volgens de gouverneur wordt een poging gewaagd, als de kans op succes wordt ingeschat op 90 procent.

"De vierde kamer staat nog vol met water", zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Journaal. "Ze gaan kijken welke jongens sterk genoeg zijn om met duikers mee te gaan om er zo alvast enkele jongens uit te kunnen halen."

Overzicht: hier zitten de Thaise voetballertjes vast

De angst bestaat dat het Thaise team nog maanden vast zal zitten in de grot, als het opnieuw gaat regenen en de grotten onderlopen. Tientallen miljoenen liters water zijn inmiddels uit het complex gepompt. Met helikopters wordt er van bovenaf bekeken of er schachten zijn waar de jongens mogelijk door naar buiten kunnen.

Het is een reddingsoperatie die zelfs voor ervaren grotonderzoekers en duikers erg ingewikkeld is. Langs de route naar buiten zijn touwen gespannen, waarmee het team de weg naar buiten moet vinden. Vanwege de donkere gangen en scherpe bochten is dat geen makkelijke opgave. Ook moeten sommige jongens eerst nog leren zwemmen.

Bij de ingang van de grot is een klein 'dorpje' ontstaan. Reddingswerkers, duikers, legereenheden en ingenieurs zijn hier aanwezig om al het mogelijke te doen om de jongens te redden.

De reddingsoperatie in Thailand draait op volle toeren

STER reclame