Duiken in een smalle grot: zelfs ervaren duikers vinden dat moeilijk
Robert Chesal en Heleen D'Haens
redacteur Buitenland
Robert Chesal en Heleen D'Haens
redacteur Buitenland
"Een complexe operatie", noemt grotduiker Anton van Rosmalen de mogelijkheid om de twaalf voetballers die met hun coach vastzitten in een grot in Thailand al duikend naar buiten te halen. Van Rosmalen is een van de actiefste en meest ervaren grotduikers van Nederland.
"In een grot heb je weinig bewegingsruimte", zegt hij. "Zelfs veel ervaren duikers willen liever niet door die nauwe gangen heen." Toch is dat misschien de enige manier om jongens, die al bijna twee weken vastzitten, levend naar buiten te krijgen.
Bekijk hier hoe zo'n grotduik eruitziet:
Op de beelden is Van Rosmalen zelf te zien, tijdens een duik in de grot Source de Marchepieds in Frankrijk. "Omdat het daar zo nauw is, moet je in plaats van naast elkaar achter elkaar duiken", legt hij uit. Dat is psychologisch extra belastend: "Je hebt geen teamgenoot die je lucht kan geven als je opeens een probleem hebt."
Geen hand voor ogen
Volgens Van Rosmalen is de duik die de jongens moeten maken nog moeilijker dan die in het filmpje. "De grotten waar wij normaal in duiken, noemen we natte grotten, grotten die het hele jaar door onder water staan."
De grot waar de jongens vastzitten, stroomt daarentegen pas vol tijdens het regenseizoen. "Daarbij komt veel zand en modder los", legt de duiker uit. "Je ziet daardoor geen hand voor ogen. Als je erdoorheen wil, moet je dat helemaal op de tast doen."
Natuurlijk riool
En dan is er nog de stroming. "De grot is een soort natuurlijk riool", zegt Van Rosmalen. "Door kiertjes en scheurtjes sijpelt er water binnen, dat in zo'n kleine tunnel vanzelf een woest kolkende stroom vormt. Daar moet je of tegenin duiken, of hij duwt je vooruit."
Om de weg naar buiten te vinden, wordt wel een touw gespannen waaraan de duikers zich kunnen vasthouden. "Maar als je het touw kwijtraakt, moet je ook op de tast de weg zien te vinden", zegt Van Rosmalen. "Hoe je in dat scenario een kind mee moet nemen, vraagt elke duiker zich af."
Bekijk hier waar de jongens precies vastzitten in het grottenstelsel:
Hoopvolle signalen
Makkelijk wordt het zeker niet, denkt de Nederlandse duiker. Toch ziet hij enkele hoopvolle signalen. Zo lijkt het er voorlopig op dat de jongens stukken van hooguit vijftien meter moeten duiken. Daarbij moeten ze maar twee hele nauwe plekken doorsteken.
Ook de beelden die naar buiten zijn gekomen van de jongens stellen Van Rosmalen gerust. "Ze zien er rustig uit. Dat is een goed begin voor de professionele duikers om paniek te vermijden."
Een aantal van de duikers die betrokken zijn bij de reddingsoperatie kent Van Rosmalen persoonlijk. "Er zitten brandweermannen tussen. Ze hebben niet alleen heel veel ervaring met duiken, maar ook met mensen in moeilijke omstandigheden helpen."
"Als ze de operatie niet veilig vinden, zullen ze het niet doen", schat Van Rosmalen in. "Maar als iemand het kan, zijn zij het wel."
Behalve het duiken, liggen er ook andere bevrijdingsscenario's op tafel. Correspondent Marieke de Vries is in Thailand: