NOS | Henrik-Willem Hofs
NOS Nieuws

Thais 'dorp van de hoop' draait op volle toeren

  • Henrik-Willem Hofs

    Verslaggever

  • Henrik-Willem Hofs

    Verslaggever

'Grote Grot' is de vertaling van Tham Luang in het uiterste noorden van Thailand, dicht bij de grens met Myanmar. Normaal gesproken is dit een toeristische attractie met een ruime parkeerplaats. Die is nu veranderd in een compleet dorp waar het maar om één ding draait: de ontknoping van de reddingsactie van twaalf voetbaljongens en hun begeleider.

Een smal weggetje loopt ernaartoe. Op een gegeven moment kunnen we niet meer verder. Een politieman gebaart dat we verderop kunnen parkeren. Langs de hele weg staan auto's, busjes en ook satellietwagens voor de aanwezige tv-ploegen. Het laatste stukje rijd ik mee met een vrachtwagen die water gaat brengen. Als we boven zijn, kijk ik mijn ogen uit.

NOS | Henrik-Willem Hofs
Journalisten vanuit de hele wereld zijn ter plaatse

Stoere duikers van de Thaise marine, reddingwerkers met helmen en veel politie hebben de plek overgenomen. Maar volledig oververtegenwoordigd zijn de journalisten. Met camera's, microfoons en smartphones banjeren ze op hoge kaplaarzen door de blubber. De afgelopen dagen heeft het flink geregend en dat is goed te zien. Sommigen staan tot over hun enkels in de modder. Het lijkt mijn collega's niet te deren. Ze zijn hier maar voor één ding: het verhaal van het jaar.

Moeilijke reddingsactie

Claus, een Deense grottenduiker die ook bij de actie betrokken is, legt voor microfoons uit alle windstreken uit dat de reddingsoperatie heel ingewikkeld gaat worden. Vooral als het opnieuw gaat regenen. Daarom moeten de marineduikers met een heel goed plan komen, zegt hij.

Ondertussen schieten de camera's alweer een andere kant op. Familieleden van de jongens bezoeken de reddingwerkers. Vandaag is er een verbinding gemaakt met de jongens in de grot. Of ze nu ook contact kunnen leggen, blijft onduidelijk.

Met de jongens in de grot gaat het naar omstandigheden goed, zeggen ze in deze video. En hun ouders kunnen niet wachten om ze weer te zien:

  • 'Ik ben in goede gezondheid'
  • 'Ik wil hem knuffelen, ik mis hem zo'

Inmiddels valt de schemer in bij de ingang van de grot. De geplaatste schijnwerpers schieten aan. In sommige tentjes staan Thaise vrouwen luid kletsend te koken. Iedereen moet eten, wat je ook doet of wie je ook bent.

Ik bereik de mediatent en schrijf me in als journalist nummer 848. Het dorp van de hoop draait op volle toeren. En de hele wereld hoopt mee op een goede afloop.

De jongens zitten bijna een kilometer onder de grond. Bekijk de video om te zien wat de reddingsoperatie zo moeilijk maakt:

Overzicht: hier zitten de Thaise voetballertjes vast

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl