NOS Nieuws

Nieuwe video van Thaise jongens in grot: 'ik ben in goede gezondheid'

Er is een nieuwe video vrijgegeven van de twaalf voetballers en hun coach die sinds 23 juni vastzitten in een Thaise grot. In de video introduceren de voetballers zichzelf en zeggen ze: "ik ben in goede gezondheid".

Een aantal jongens heeft foliedekens. De sfeer lijkt goed: aan het eind van de video lachen ze, omdat één van de voetballers vergeten wordt in het introductierondje:

'Ik ben in goede gezondheid'

De twaalf jongens en hun trainer zaten ruim een week vast in de grot toen ze maandag werden gevonden. Hen eruit krijgen is nog een hele operatie: de vele regen, donkere gangen en scherpe bochten zijn zelfs voor ervaren grotonderzoekers en militaire duikers een lastige opgave.

Bekijk hieronder hoe de moeders van de jongens en de tante van de trainer reageren op de beelden uit de grot:

'Ik wil hem knuffelen, ik mis hem zo'

De plek waar de jongens nu vastzitten ligt onder een kilometer hoge berg. Van bovenaf een gat boren om ze eruit te halen is dus onmogelijk. Maar terug via de hoofdroute is ook lastig.

Professionele duikers deden er drie uur over om de kinderen te bereiken.

Volgens speleologe en grotduikster José de Veer zullen ze dus eerst allemaal moeten aansterken en daarna een spoedcursus duiken moeten krijgen. "Als ze uiteindelijk gaan duiken, hebben ze maar één kans. Als er onder water in een grot paniek uitbreekt, kun je nergens heen."

Correspondent Michel Maas verwacht dat het nog een tijd zal duren voordat de jongens gered worden. Hoewel er duikmaskers naar de grot zijn gebracht zodat de kinderen duikles kunnen krijgen, is het niet waarschijnlijk dat ze zelf snel op die manier naar buiten kunnen komen. Goed getrainde grottenduikers deden er al lang over om de grot te bereiken, zegt Maas. "De kinderen moeten niet alleen leren duiken, de meesten moeten ook leren zwemmen, want dat kunnen ze niet. Ze krijgen te eten, dat is dit moment het belangrijkste."

Schachten

Ondertussen wordt druk gezocht naar gaten en schachten aan de bovenkant van de grot, die van bovenaf de grot in zouden leiden, maar tot nu toe zijn die nog niet gevonden. "De meest voorstelbare optie is dat de jongens een duikmasker op krijgen en dat ze als een soort pakketje van de andere naar de andere duiker worden doorgegeven, tot ze bij de volgende grot weer boven water komen."

Een andere optie is wachten tot het waterpeil zakt, maar dat kan nog zeker drie maanden duren. Het regenseizoen is net begonnen en duurt nog zeker tot september.

Hier zitten de jongens in het grottenstelsel:

Overzicht: hier zitten de Thaise voetballertjes vast

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl