1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Eerste 1,5 kilometer van Thaise grot is vrij, nog 2,5 te gaan

Het is nog steeds een race tegen de klok in Thailand, waar de twaalf voetballertjes en hun coach vastzitten in een grot. Als het weer gaat regenen, moeten ze wellicht nog maanden blijven zitten, maar er is een kans dat dat niet nodig is.

Grote delen van het grottencomplex zijn volgelopen met water na zware regenval. Om evacuatie mogelijk te maken, wordt er veel water uit het complex gepompt. Tot nu toe is er zo'n 120 miljoen liter (bijna vijftig olympische zwembaden vol) uit de grot gehaald.

Kijk naar Marieke de Vries bij de grot en nieuwe beelden vanuit de grot:

Reddingswerkers pompen de grotten nu leeg

Correspondent Marieke de Vries legt uit: "Vanmorgen werd bekendgemaakt dat ze lopend de eerste 1,5 kilometer af kunnen leggen. Ze zijn nu bezig met een kamer die nog onder water staat. Daarna is het nog 2,5 kilometer naar de jongens."

Op sommige plaatsen staat het complex nog vol water. Het idee is om op het grootste deel van de route wat hoofdruimte te creëren, zodat de jongens niet lang achtereen afhankelijk zijn van duikapparatuur om eruit te komen. De donkere gangen en scherpe bochten zijn zelfs voor ervaren grotonderzoekers en militaire duikers een lastige opgave.

Reddingswerkers proberen de voetballertjes de basisbeginselen bij te brengen van duiken met zuurstof zodat de jongens kleine delen van de route kunnen overbruggen. Ook moet de kinderen nog worden geleerd hoe ze moeten zwemmen.

Touwen

Op de hele route zijn al touwen gespannen, zodat de kinderen aan de hand daarvan uit de donkere grot kunnen komen. "Wanneer dat gaat gebeuren weten we niet", zegt De Vries.

Complicerende factor is de voorspelde regen. De Vries: "We voelden hier net al wat druppels. Iedereen kijkt dan bezorgd naar boven." Als het weer met bakken uit de hemel komt, stroomt het complex vol. Een optie is dan om te wachten tot het regenseizoen voorbij is, in oktober.

Een tunnel boren om de jongens en hun trainer te bevrijden is geen optie. De plek waar ze vastzitten ligt onder een kilometer hoge berg.

Kijk hier naar het live gesprek vanaf de plek van de reddingsactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl