AFP
NOS NieuwsAangepast

Noord-Koreaanse media roepen Kim uit tot held en winnaar

Na de topontmoeting met de Amerikaanse president Trump schilderen de Noord-Koreaanse kranten leider Kim Jong-un af als held die een eind heeft gemaakt aan de vijandelijke relatie met de VS. De partijkrant in Noord-Korea, Rodong Sinmun, publiceerde foto's van de handdruk tussen Kim en Trump en noemt de top 'de ontmoeting van de eeuw'.

"De verschillende foto's van Kim die de hand schudt van Trump doen het heel goed in Noord-Korea", zei correspondent Garrie van Pinxteren in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook staatspersbureau KCNA geeft Kim alle eer voor het bevorderen van vrede en stabiliteit in de regio. Het publiceerde een gloedvol verslag van de gebeurtenissen in Singapore, waarin het de naam van Kim vaak noemt en het meldde dat Kim en Trump elkaar hebben uitgenodigd om bij elkaar op bezoek te komen.

Kijk hier hoe de Noord-Koreaanse staatstelevisie het nieuws over de top bracht:

Een dag later: de Noord-Koreaanse televisie licht het volk in over de ontmoeting

Ook over de aankondiging van Trump dat Amerika de oefeningen met Zuid-Korea zal stoppen, wordt geschreven. De kranten presenteren het als een overwinning voor Kim, zegt Van Pinxteren. "Ze schrijven: 'onze grote leider Kim heeft Trump verzocht om de oefeningen in de regio te stoppen en dat heeft hij ook gedaan'."

"De hele toon van de berichtgeving is: kijk wat onze grote leider voor elkaar heeft gekregen in zijn contact met Amerika", zegt Van Pinxteren. "Er zat in de berichten al langer iets dat Amerika niet meer de grote vijand is, maar door het verstandige optreden van de grote leider Kim is dat land nu een partner geworden waarmee valt te dealen."

Geen beeldverslag op tv

Het Noord-Koreaanse tv-journaal had vandaag, anderhalve dag na de gebeurtenis zelf, ook aandacht voor de top. De beroemde nieuwslezeres Ri Chun Hee, die al gepensioneerd is maar bij grote gelegenheden weer haar werk doet, vertelde de Noord-Koreaanse bevolking dat Trump heeft toegezegd om de militaire oefeningen met Zuid-Korea te stoppen.

Ook bood hij Noord-Korea veiligheidsgaranties aan en verlichting van de sancties als de onderlinge verhoudingen door dialoog en onderhandelingen verbeteren, zei Ri. Ook berichtte ze over de wederzijdse uitnodiging van de twee leiders. Het tv-journaal liet geen beelden of foto's zien van de ontmoeting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl