NOS NieuwsAangepast

Intentieverklaring Kim en Trump: denuclearisatie en veiligheidsgaranties

De Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim hebben in Singapore hun handtekening gezet onder een gezamenlijke verklaring.

'De wereld zal verandering zien'

In de tekst committeert Noord-Korea zich aan denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland in ruil voor veiligheidsgaranties, iets wat het land overigens eerder toezegde.

Ook staat erin dat beide landen hun betrekkingen willen verbeteren, om uiteindelijk vrede te brengen op het schiereiland. Verder is vastgelegd dat overblijfselen van krijgsgevangenen zullen worden uitgewisseld. De verklaring gaat niet in op mensenrechtenschendingen in Noord-Korea.

Details over de ontmanteling van het kernwapenprogramma staan er niet in, ook niet over controle of inspecties. Kenners zeggen dat de Noord-Koreaanse definitie van denuclearisatie heel anders is dan die van de VS.

Zo krijg je Noord-Korea kernwapenvrij

Pyongyang zou ermee bedoelen dat de wereld uiteindelijk kernwapenvrij wordt, en bovendien dat de VS in de regio zijn militaire aanwezigheid terugschroeft en de 'nucleaire paraplu' opgeeft die bondgenoten Zuid-Korea en Japan moeten beschermen.

De VS wil vooral dat Noord-Korea zijn kernwapenprogramma staakt, en inspecties toestaat om te voorkomen dat het opnieuw kan worden opgestart.

Afgesproken is dat het niet blijft bij deze top, maar dat er "zo snel mogelijk" nieuwe gesprekken en onderhandelingen zullen plaatsvinden. Die zullen namens de VS worden geleid door minister Pompeo van Buitenlandse Zaken. De bedoeling is dat de intentieverklaring dan verder wordt uitgewerkt.

Trump zei bij de ondertekening dat het een heel belangrijk en behoorlijk uitgebreid document is, en sprak van een goede ontmoeting. "Onze betrekkingen met Noord-Korea zullen vanaf nu heel anders zijn." Volgens Trump heeft hij Kim leren kennen als een getalenteerde man die van zijn land houdt.

Trump zei dat Kim ook een uitnodiging tegemoet kan zien voor een ontmoeting in het Witte Huis. Later vandaag geeft de Amerikaanse president nog een persconferentie.

Ook Kim sprak van een belangrijk document. "De wereld zal verandering zien." Ook bedankte Kim Trump voor het mogelijk maken van de ontmoeting. Hij zei dat beide landen het verleden achter zich willen laten.

De twee hadden daarvoor urenlang gesprekken met elkaar, aanvankelijk één op één en later met hun adviseurs erbij. Trump zei direct na afloop dat de top beter ging dan wie dan ook had kunnen denken. Ook kondigde hij aan dat er op korte termijn iets getekend zou worden. Dat gebeurde een uur later.

Kim en Trump kort voordat ze hun handtekening zetten in Singapore

De inzet van de Verenigde Staten voor de top was dat Noord-Korea zijn kernwapenprogramma opgeeft. Noord-Korea's wensen zijn veiligheidsgaranties, het opheffen van sancties en economische investeringen. Concrete afspraken daarover staan niet in de gezamenlijke verklaring.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo had in aanloop naar de top al gezegd dat de ontmoeting in Singapore het begin zou zijn van een complex, ingewikkeld proces.

'Getalenteerde man' was eerst 'Little Rocket Man'

NOS-correspondent Van der Horst concludeert dat er in een jaar tijd enorm veel is veranderd. Hij wijst erop dat Trump en Kim relatief kort geleden nog oorlogstaal uitwisselden. Trump noemde Kim begin oktober bijvoorbeeld nog 'Little Rocket Man'. Dat ze nu met elkaar spreken is volgens Van der Horst al een doorbraak.

Correspondent Marieke de Vries zegt vanuit de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul ook dat het contrast met een jaar geleden groot is. De Zuid-Koreanen reageren volgens haar opgelucht en letten vooral op de woorden van Kim in Singapore. "Dat Kim benadrukte dat er andere tijden aanbreken, dat de wereld verandering zal merken, is voor de Zuid-Koreanen heel belangrijk."

De handdruk

De top begon met een ontmoeting tussen Kim en Trump. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat een Amerikaanse president en een Noord-Koreaanse leider elkaar de hand schudden. Bekijk hieronder een samenvatting van de top:

De topontmoeting tussen Kim en Trump in één video

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl