NOS NieuwsAangepast

Trump na gesprek met Kim: 'Het ging beter dan verwacht'

Kim en Trump schudden elkaar de hand

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en president Donald Trump hebben op hun historische top in Singapore urenlang met elkaar gesproken. De top ging beter dan wie dan ook had kunnen denken, zei Trump. Ook zei hij dat ze iets zouden gaan ondertekenen.

Iets na 03.00 uur Nederlandse tijd kwamen Trump en Kim aan bij het luxueuze Capella-hotel op het eiland Sentosa. De twee leiders gaven elkaar voor het oog van de wereldpers een hand, wisselden een paar woorden en waren vervolgens zo'n veertig minuten samen in een privévertrek.

Na het eerste gesprek onder vier ogen (en de ogen van tolken) zei Trump dat problemen worden opgelost door samen te werken. Hij voorspelde dat hij samen met Kim een groot probleem gaat oplossen. "Zaken die tot nu toe niet lukten, maar samen gaan we het doen." Inmiddels zijn bij de gesprekken ook adviseurs van beide kampen aangeschoven.

Bekijk hieronder het persmoment:

'Dit wordt heel succesvol. Ik vind het een eer'

Trump zei bij binnenkomst dat hij ervan overtuigd is dat de top een groot succes wordt. "We zullen geweldige gesprekken hebben en een fantastische band krijgen, daar heb ik geen twijfel over."

Kim Jong-un liet vervolgens via een tolk weten dat het niet gemakkelijk was hier te zijn en dat er obstakels moesten worden overwonnen. Hij sprak van verkeerde vooroordelen.

Na het een-op-eengesprek schoven bij Trump onder anderen Buitenlandminister Pompeo en veiligheidsadviseur Bolton aan. Kim kreeg gezelschap van onder anderen topdiplomaat Kim Yong-chol. De pers mag niet bij die gesprekken zijn.

Het moment voordat de deuren sluiten:

Trump en Kim met delegaties aan de slag

Trump wil met Kim afspraken maken over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea. In ruil daarvoor zou Trump sancties tegen het land laten vallen. Noord-Korea zal ook inzetten op veiligheidsgaranties en op economische toezeggen, zoals investeringen.

Een andere wens is een vredesoverleg. Na de Koreaanse Oorlog (1950-1953) is er een wapenstilstand gesloten, maar van een vredesakkoord is nooit sprake geweest.

De verwachting is niet dat over deze thema's nu al harde afspraken zullen worden gemaakt. Er zal volgens correspondent Arjen van der Horst eerder een intentieverklaring uitkomen, een raamwerk. Ook Trump zei in aanloop naar de top dat dit het begin is van een proces.

Er is een dag uitgetrokken voor de top en zowel Trump als Kim hebben vooraf aangegeven dat ze nog op dezelfde dag Singapore weer verlaten. Maar gisteren suggereerde minister Pompeo dat er mogelijk een tweede dag komt.

'Schoon en prachtig'

Voorafgaand aan de top belde Trump met de Japanse premier Abe. De twee spraken af hun nauwe samenwerking voort te zetten en elkaar na de top op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.

Kim wandelde de avond voor het overleg door het centrum van Singapore. Hij liet weten dat hij erg onder de indruk was en noemde de stad "schoon en prachtig".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl