Trump heeft er vertrouwen in dat Noord-Korea zijn beloften dit keer nakomt
NOS NieuwsAangepast

Trump wil 'war games' stoppen, maar sancties tegen Noord-Korea blijven nog

President Trump heeft er alle vertrouwen in dat Noord-Korea beloften om een einde te maken aan zijn nucleaire wapenprogramma dit keer waarmaakt. "Hij wil het goede doen en ziet een mooie toekomst voor zijn land", zei Trump over Kim Jong-un op een persconferentie in Singapore. Hij voegde eraan toe dat de VS zal stoppen met 'war games', de gezamenlijke oefeningen met Zuid-Korea, op het Koreaanse schiereiland.

Trump benadrukte dat die oefeningen de VS veel geld kosten en dat ze provocatief zijn. Dat laatste wordt ook steevast gezegd door Noord-Korea. Zuid-Korea lijkt enigszins verrast door de aankondiging. Een woordvoerder van Zuid-Korea liet na de persconferentie weten dat de woorden van Trump meer uitleg behoeven.

De Amerikaanse president ging ook in op de sancties tegen Noord-Korea. Die blijven vooralsnog van kracht, maar "ik kijk ernaar uit om ze op te heffen".

'Dit had al jaren geleden moeten gebeuren'

Trump sprak in Singapore van een historische dag. Hij roemde Kim Jong-un voor diens "moedige stap". De ontmoeting was volgens hem "eerlijk, direct en productief". Beide landen zijn bereid een nieuw hoofdstuk te starten in de betrekkingen, zei Trump.

Volgens hem heeft Kim een unieke kans om de geschiedenis in te gaan als de leider die Noord-Korea welvaart bracht. "Iedereen kan oorlog voeren, maar alleen de moedigsten kunnen vrede bewerkstelligen."

'Noord-Koreanen in goelags winnaars'

Gevraagd naar de veiligheidsgaranties die Noord-Korea krijgt, zei Trump dat hij op termijn militairen wil terughalen, al is ook daarvan nu nog geen sprake.

Ook de Amerikaanse student Otto Warmbier, die vorig jaar overleed nadat hij gevangen had gezeten in Noord-Korea, kwam ter sprake. Volgens Trump was de uitkomst van vandaag er niet geweest zonder Warmbier. De mensenrechten zijn volgens Trump ook aan bod gekomen, al staat er niets over in de verklaring. "Ze gaan er iets aan doen, hij wil het goede doen."

Qua mensenrechten werd Trump ook de vraag gesteld of zijn opstelling tegenover het Noord-Koreaanse regime geen verraad is aan de vele Noord-Koreanen die vastzitten in goelags. "Nee, ik denk dat ik ze help. Ik denk dat hij (Kim Jong-un, red.) er op termijn iets aan gaat doen. Ik denk dat zij een van de winnaars van vandaag zijn, die grote groep mensen over wie je het hebt."

Foto met Merkel

Trump kreeg ook vragen over de G7 in Canada. Over de beroemde foto met Merkel zei hij dat media verkeerde conclusies trekken. Trump zei dat hij op dat moment een constructief gesprek voerde. Hij kan naar eigen zeggen heel goed overweg met de bondskanselier. "Ik weet dat het er niet vriendelijk uitzag, maar we waren gewoon aan het praten met de hele groep. We wachtten op een document zodat ik het kon lezen."

Ook ging hij in op de clash met de Canadese premier Trudeau. Trump had op de terugweg van de G7 in Quebec uitgehaald naar Trudeau. Hij noemde zijn opmerkingen oneerlijk en zwak. Sommige van zijn adviseurs waren feller, een van hen zei dat voor leiders als Trudeau een plekje in de hel bestaat.

Trump vertelde vandaag dat hij in de Air Force One naar de persconferentie keek die Trudeau gaf, waarin die kritiek uitte op de handelstarieven die de VS heeft ingesteld en zei dat Canada niet met zich laat sollen. Trump: "Justin wist waarschijnlijk niet dat Air Force One zo'n twintig tv's heeft." Volgens Trump heeft Canada geleerd van zijn fouten, "het kost ze enorm veel geld". Zijn relatie met Trudeau is volgens hem goed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl