De begrafenis van Otto Warmbier
NOS NieuwsAangepast

Ouders Otto Warmbier: onze zoon werd in Noord-Korea vreselijk gemarteld

De ouders van de Amerikaanse student Otto Warmbier hebben voor het eerst details prijsgegeven over de gezondheidstoestand van hun zoon bij zijn terugkeer uit Noord-Korea. Volgens hen was hij er vreselijk aan toe.

Warmbier werd vorig jaar tijdens een groepsreis in Noord-Korea gearresteerd en tot vijftien jaar veroordeeld, omdat hij een Noord-Koreaanse propagandaposter zou hebben gestolen. In juni kwam hij onverwacht vrij en keerde in een zeer slechte gezondheid terug naar de VS. In coma, werd destijds gezegd. Enkele dagen later stierf hij.

Fred en Cindy Warmbier wisten voordat ze Otto terugzagen dat hij hersenschade had opgelopen. "Omdat we optimisten zijn, stelden we ons voor dat hij in coma was gebracht en dat hij er met de beste liefde en zorg bovenop zou komen", zeiden ze tegen Fox News.

Toen ze de trap opliepen van het vliegtuig waarmee hij was teruggebracht, hoorden ze een "jankend, ongecontroleerd, onmenselijk" geluid. Ze wisten niet wat het was.

Warmbier bij zijn rechtszaak in Noord-Korea in 2016

In het vliegtuig zagen ze hun zoon op een brancard liggen. "Hij had een lege blik en maakte heftige schokbewegingen", zegt zijn vader. "Hij was blind. Hij was doof."

"Toen we hem gerust probeerden te stellen, zagen we zijn gebit. Het leek wel of iemand met een tang de tanden in zijn ondergebit had verplaatst." Ook had hij koorts en een groot litteken op zijn rechtervoet.

Cindy en een zus van Otto konden het niet aanzien en renden naar buiten. "We waren hier niet op voorbereid. Geen enkele moeder of ouder zou moeten meemaken wat wij hebben meegemaakt", zegt Cindy.

De ouders van Warmbier wilden niet dat er autopsie op het lichaam werd verricht. Waarom ze dat niet wilden, is niet bekend. Een lijkschouwer deed alleen uitwendig onderzoek.

Noord-Korea ontkent dat Warmbier slecht is behandeld of gemarteld. Warmbier zou tijdens zijn gevangenschap botulisme hebben opgelopen en in coma zijn geraakt door een slaappil.

Terroristische staat

Fred en Cindy Warmbier vinden dat wat er met hun zoon gebeurd is onvergeeflijk en vinden ook dat Noord-Korea als een terroristische staat moet worden beschouwd.

"Noord-Korea claimt slachtoffer te zijn, omdat de wereld zich tegen Noord-Korea keert. Wij vertellen dit om duidelijk te maken dat Noord-Korea geen slachtoffer is", zegt Fred. "Het zijn terroristen. Ze ontvoerden Otto, ze martelden hem en brachten hem met opzet verwondingen toe."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl