EPA

Noord-Korea spreekt tegen dat de overleden Amerikaan Otto Warmbier slecht is behandeld of is gemarteld tijdens zijn gevangenschap. De student werd anderhalve week geleden plotseling vrijgelaten. Hij had zware neurologische schade, lag in coma en overleed korte tijd later in een Amerikaans ziekenhuis.

De ouders van Warmbier zeggen dat hun 22-jarige zoon verschrikkelijk is mishandeld in Noord-Korea. Het regime houdt echter vol dat de Amerikaan de ziekte botulisme had opgelopen en in een comateuze toestand raakte doordat hij een slaappil had ingenomen.

Warmbier werd vorig jaar in Noord-Korea veroordeeld tot 15 jaar dwangarbeid omdat hij een propagandavlag had gestolen. Pyongyang zegt dat zijn vrijlating werd vervroegd om humanitaire redenen. Warmbier zou zijn behandeld volgens de nationale wetten en internationale standaarden.

Otto Warmbier wordt naar zijn laatste rustplaats gebracht AFP

De doodsoorzaak van Warmbier wordt nog onderzocht. Na zijn dood weigerde de familie zonder opgaaf van reden een autopsie op zijn lichaam. Bij eerder onderzoek vonden Amerikaanse artsen niets dat wees op botulisme of inname van een slaappil.

Warmbier werd gisteren begraven in zijn woonplaats Wyoming, Ohio. Op de joodse rouwdienst waren ruim 2000 mensen afgekomen, naast vrienden en familie van Warmbier ook veel plaatsgenoten die de familie wilden steunen. Ook senator Portman en de gezant die de vrijlating van Warmbier bewerkstelligde waren aanwezig.

De broer en de zus van Warmbier en enkele vrienden namen het woord tijdens de herdenking. Media werden niet toegelaten, maar de familie gaf na afloop wel enkele foto's vrij.

De familie gaf deze foto vrij van de rouwdienst EPA

Door de zaak is de relatie tussen Washington en Noord-Korea verder verslechterd. De landen ruzieden al over Noord-Koreaanse atoomproeven en Amerikaanse militaire oefeningen, maar de dood van een landgenoot sprak president Trump van het "wrede regime" van Kim Jong-un.

"Deze jongen had in de eerste plaats niet vastgezet mogen worden", zei Senator Portman bij het afscheid. Volgens hem heeft Noord-Korea totaal geen respect voor mensenrechten en de menselijke waardigheid.

STER reclame